Vés al contingut

El treball de la Plataforma a Colòmbia augmenta

Publicat el 21/01/2022

El nostre treball a Colòmbia continua augmentant i reforçant-se: la Plataforma forma part de la Xarxa Internacional de Suport a la OFP (Organització Femenina Popular), així com de la Taula Catalana per la Pau i ha participat en 5 gires internacionals de Defensores de DDHH de Colòmbia, a Catalunya, per enfortir les accions d’incidència política al país amb la Red Feminista Antimilitarista (RED), la OFP i la Corporación Amiga Joven (CAJ).

Al desembre de l’any passat vam iniciar dos projectes que permetran investigar i comprendre millor el fenomen des feminicidis, i apoderar i potenciar les capacitats de les dones dels barris populars: l’Observatori de Feminicidis i Pau i Justícia Econòmica per les dones víctimes del conflicte armat.

Observatori de Feminicidis

Per una banda, l’Observatori de Feminicidis entra en una segona fase d’execució que recull els aprenentatges i coneixements adquirits durant la seva primera fase, i inclou les necessitats socials i econòmiques derivades del context de pandèmia que han accentuat els riscos i amenaces en la vida de les dones. El projecte, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), pretén millorar i garantir el dret a la vida de les dones de Colòmbia, concretament a les regions del Chocó, Antioquia i Santander

De la mà de 3 entitats sòcies: Organización Femenina Popular, Red Feminista Antimilitarista i Corporación Humanas, en agrupació amb Feminicidio.net/La Sur, desenvoluparem les següents accions:  la creació de “circulos de protección” i l’enfortiment de l’observatori.

Els “circulos de protección” dirigits a dones víctimes de violència, i al seu entorn proper i de confiança, pretenen fomentar la participació, l'apoderament i l'adquisició de les eines i capacitats necessàries per la autoprotecció i l'exigibilitat, front a les autoritats, per garantir els seus drets i la seva seguretat.

L’enfortiment de l’Observatori de Feminicidis vol incidir en la investigació i comunicació sobre la violència feminicida a Colòmbia, per comprendre millor les causes i conseqüències del fenomen i poder denunciar-lo. A través de butlletins periòdics regionals i nacionals es realitzarà el seguiment del comportament de la violència cap a les dones, especialment en la temptativa de feminicidis, atenent a la inexactitud de les estadístiques oficials.

Pau i justícia econòmica

D’altra banda, el projecte “Paz y justicia económica para las mujeres víctimas del conflicto armado” busca contribuir a la pau i justícia econòmica de les dones a les ciutats colombianes de Barrancabermeja i San Pablo, on el conflicte armat ha tingut un impacte molt elevat. Els objectius són fomentar els principis d’economia social i feminista, enfortir la emprenedoria i les oportunitats laborals  i financeres de les dones productores i promoure l’apoderament social i econòmic i l’emancipació.

Les ciutats de Barrancabermeja i San Pablo presenten un alt index de pobresa i marginalització. S'hi sumen la victimització  individual i col.lectiva causada pel conflicte que impacta de manera desproporcionada en la vida de les dones. La violència afecta brutalment a les famílies i la seva manera de viure ocasionant una pèrdua important de capital físic, financer, humà i social que les aboca a un alt risc de viure en condicions de pobresa extrema.

El projecte, finançat pel Programa de Cooperación para la Justicia Global de l’Ajuntament de Barcelona, pretén augmentar la participació igualitària de les dones en el mercat laboral, i que aquesta participació es doni en condicions de dignitat necessària que permeti un enfocament feminista de la comunitat, el territori i la responsabilitat i respecte mediambiental, lluny de les lògiques capitalistes.

Juntament amb l’Organización Femenina Popular, entitat sòcia en el projecte, en agrupació amb Cooperativa Almena, es treballarà per institucionalitzar les polítiques publiques d’economia social i feminista per millorar la justícia econòmica de les dones. Tanmateix es promocionarà la participació social i política de 200 dones i es potenciarà les emprenedories de 300 dones productores, consolidant el model de banca alternativa que impulsi l’autofinançament i l’estalvi. 

Comparteixo