Regenerant Identitats per una cultura amb perspectiva de gènere: “Servei comunitari amb perspectiva de gènere” Projecte d’Aprenentatge i Servei 2016-2017

20170721 ButlletiAPiSAquest curs hem realitzat dos procesos en dos centres diferents de Barcelona en aliança amb l’Associació Trama Serveis Culturals, el Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA) i l’experta en coeducació i col·laboradora de la Plataforma, Nuria Solsona.
A l’Ins Milà i Fontanals del Raval on hem treballat amb l’alumnat de 3er d’ESO hem parlat sobre la intersecció entre gènere i cultura, hem conegut diverses associacions culturals i de dones del barri per aprendre dels diferents marcs de refèrència i maneres de fer que podem trovar en el nostre entorn. El Servei ha esdevingut el disseny, organització i celebració de la Festa de la Diversitat Cultural dins del centre, amb tallers realitzats pels mateixos alumnes de 3er d’ESO i dirigits a la resta de companys i companyes del centre i amb actuacions de tot l’alumnat a l’acte de cloenda final.

L’altre centre amb el que hem estat  treballant és l’Escola d’Adults Pegaso de Sant Andreu on hem analitzat amb l’alumnat del curs GES (Graduat Educació Secundària) els estereotips i rols sexistes que es reprodueixen a la Llegenda de Sant Jordi i a les representacions culturals actuals. Amb tot això l’alumnat va reescriure la llegenda i en va acabar realitzant un còmic que es va exposar a la semana cultural del centre, presentant-la davant de la resta de l’alumnat i professorat. Per altra banda, es va crear un grup de voluntàries i voluntaries que van conformar la Xarxa contra la violencia masclista que van dissenyar i realizar diferents actes de sensibilització al voltant del 8 de març, Sant Jordi, etc.