Projectes


Mujeres Quibdó

Regles de Quibdó: Construint pau amb dones privades de la llibertat.

El projecte "Regles de Quibdó: construint pau amb dones privades de la llibertat" és una iniciativa que es desenvolupa a la ciutat de Quibdó, a Colòmbia, en agrupació amb la entitat sòcia local Corporación Humanas, i amb la entitat de Catalunya Metzineres, ambdues expertes en la defensa dels drets de les dones, i amb una llarga experiència en el treball amb dones privades de llibertat.

Imatge de diverses dones

Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia | Fase 3

El projecte “Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia”, entra en la seva tercera fase, una etapa de consolidació metodològica i multiplicació dels aprenentatges, coneixements adquirits i aliances desenvolupades, aportant a la garantia i l’exercici ple de les dones colombianes a viure vides lliures de violència, incidint en l’aplicació real i efectiva de les mesures de protecció i prevenció de la violència feminicida.

Juntes ens cuidem

Juntes ens cuidem: enfortiment d'espais segurs de protecció de la vida, els drets i la dignitat de les dones al Magdalena Medio colombià.

El programa "Juntes ens cuidem: enfortiment d'espais segurs de protecció de la vida, els drets i la dignitat de les dones al Magdalena Medio colombià", neix de l'existència i la identificació de necessitats urgents d'espais de protecció i atenció a dones en situació de violència masclista a la regió del Magdalena Medio i al departament del Cauca, Colòmbia, per part de les organitzacions als territoris.

Juntanza pel dret a la pau

Juntanza pel dret a la pau, a la ciutat i a una vida lliure de violències

El projecte “Juntanza por el derecho a la paz, a la Ciudad y a una vida libre de violencias para mujeres y niñas de Medellín”, és una iniciativa que es desenvolupa a Medellín, Colòmbia, que compta amb el suport i la implicació de la Secretaria de la Dona i la Secretaria de la No Violència de l'Alcaldia de Medellín (Colòmbia) i busca contribuir a l'augment de capacitats de participació

Active Youth Networ for Equality

“XAJI: Active Youth Network for Equality: promoting the role of youth and role model men for VAW prevention and gender equality”

El Projecte “XAJI: Active Youth Network for Equality: promoting the role of youth and role model men for VAW prevention and gender equality” és una iniciativa per lluitar contra la discriminació de gènere i la violència masclista a les escoles, amb l'objectiu de contribuir a la prevenció de la violència i la detecció de patrons abusius dins de les escoles implicades, possibilitant el canvi social en relació a valors, actituds, models relacionals igualitaris, dialògics, no discriminatoris i amb una perspectiva de

Pau i justícia econòmica per a  les dones víctimes del conflicte armat

Pau i justícia econòmica per a les dones víctimes del conflicte armat

El projecte “Paz y justicia económica para las mujeres víctimas del conflicto armado” busca contribuir a la pau i justícia econòmica de les dones a les ciutats colombianes de Barrancabermeja i San Pablo, on el conflicte armat ha tingut un impacte molt elevat.

mujer

Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia

El projecte Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia entra en una segona fase d’execució i recull els aprenentatges i coneixements adquirits durant la seva primera fase. Inclou també les necessitats socials i econòmiques derivades del context de pandèmia que han accentuat els riscos i les amenaces en la vida de les dones.

Ma a un teclat

ADA. Apoderament de dones adolescents i joves

ADA, apoderament de dones adolescents i joves és un projecte educatiu impulsat per l'àrea d'incidència social de la Plataforma unitària contra les violències de gènere; per al desenvolupament social i laboral de dones joves que pateixen i/o han patit violència masclista i que per la seva situació de vulnerabilitat social, necessiten una oportunitat i un acompanyament específic cap a l’aprenentatge i la inclusió sociolaboral.

Economia feminista

Economia Feminista i Desenvolupament Comunitari (finalitzat)

El projecte "Enfortiment de l'economia solidària i feminista de dones a la ciutat de Medellín", impulsat amb la Red Feminista Antimilitarista de Medellín i l'Associació Matriu, busca promoure l'economia feminista, social i solidària entre dones lideresses i activistes feministes en comunes en situació d'exclusió i precarietat a la ciutat de Medellín, com a forma d'impulsar l'autonomia, l’apoderament econòmic-polític, i la visibilització i repartiment del treball reproductiu.

Imatge d'un grup de dones sota un tendal de l'entitat durant una mostra, amb diversos materials amb la imatge corporativa de l'entitat

Accions de sensibilització

Des de la Plataforma creiem que és molt important fer visible el missatge de que la violència masclista és quelcom estructural i que requereix de la implicació de tothom per aconseguir eradicar-la. I una de les maneres que tenim d’aportar el nostre granet de sorra és organitzant accions de carrer i accions virtuals on convidem a les persones a implicar-se en la lluita per aconseguir una vida lliure de violències masclistes.

Imatge d'una concentració a la plaça Sant Jaume amb diverses persones al voltant d'un llaç lila de tela posat a terra

Prou Feminicidis

#ProuFeminicidis

Des de l'any 2006, cada tercer dilluns de mes a les 19h ens concentrem a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar les violències de gènere i recordar les dones que han estat assassinades a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Imatge de joves amb el premi del concurs 2020

Concurs per l'erradicació de les violències masclistes

Des de 2005 la Plataforma convoca un concurs amb diferents categories dirigit a la població juvenil i adulta, per promoure la reflexió i fomentar la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista. Cada any es planteja un nou tema sobre el qual treballar.

QUIN ÉS L'OBJECTIU?

Fotografia de 5 dones que sostenen una bossa amb el lema "Construïm barris lliures de masclisme", darrere d'una taula amb diferents materials de difusió

Teixim barris lliures de masclisme

Teixim barris lliures de masclisme és un projecte que pretén donar veu a la ciutadania i a les entitats perquè esdevinguin protagonistes davant la lluita contra les violències masclistes en el seu propi territori. Des d’una perspectiva participativa es pretén promocionar accions de prevenció i sensibilització envers les violències masclistes, amb una voluntat transformadora que generi l'enfortiment del teixit comunitari dels barris o municipis, l'impuls dels processos col·lectius organitzats i la cohesió so

Dones de blanc

Dones de blanc

És un grup d'expressió corporal que va néixer l'any 2003 de la mà de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Es tracta d'un grup estable de treball amb l'objectiu d'aprofundir en la consciència corporal i acompanyar en determinats moments la lluita que porta a terme la Plataforma.

forum 22

Fòrum contra les violències de gènere

El Fòrum Contra les Violències de Gènere són unes jornades que organitzem des de l’any 2005. Des d’aleshores, s’ha consolidat com un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre aquelles qüestions d’actualitat que ens preocupen al voltant de la lluita contra les violències de gènere. Des de principis d’any, treballem per elaborar-ne els continguts de manera conjunta amb entitats, activistes, professionals i voluntàries a través d’un grup de treball que es reuneix periòdicament.

Imatge d'una aula escolar buida

Índex de qualitat social, gènere i igualtat de l'àmbit educatiu

L'índex de qualitat social, gènere i diversitat en l'àmbit educatiu és un instrument de transformació social per avançar de manera constant i progressiva cap a la igualtat de tracte i oportunitats a través dels centres educatius.

Alumnat APiS durant el servei

Agents d'igualtat des de les aules. Projecte d’Aprenentatge i Servei amb perspectiva de gènere i intercultural

L’Aprenentatge i Servei és una metodologia pedagògica amb l’objectiu que l’alumnat dels centres educatius pugui aplicar la perspectiva de gènere als seus aprenentatges curriculars per posar-los en pràctica en la preparació i realització d’una acció de sensibilització al territori, vinculant-se amb la comunitat i amb l’entorn més proper.

Imatge on es veuen persones joves assegudes a terra en rotllana i agafant uns cordills que s'entrellacen entre les mans

Trenquem el Silenci

El Trenquem el Silenci és un programa de prevenció de violència masclista des del qual fomentem la realització d'activitats de prevenció i sensibilització amb la finalitat  de dotar tant d'eines i recursos, com aprenentatges en relació a la prevenció de violències masclistes en el seu entorn.

Imatge d'un grup de dones d'esquenes agafades de les mans amb els braços enlairats

Violència masclista, migració i racialització

Promovem la defensa dels Drets de les Dones d'origen migrant i divers, mitjançant espais de participació, debat i sensibilització, arrel de l’exercici dels drets de ciutadania i del Dret Humà a viure una vida lliure de violència, des del paradigma de la interseccionalitat.

Fotografia aèrea d'una trobada de la XAJI on es veu un grup nombrós de joves agafats de les mans reproduïnt el logotip del projecte

XAJI, Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat

Programa de prevenció de les violències de gènere que es desenvolupa en el marc de l’aprenentatge cooperatiu entre iguals i la participació activa dels i les joves amb l’objectiu de formar persones joves que siguin capaces de promoure la igualtat de gènere, detectar relacions abusives en el seu propi entorn educatiu i finalment esdevinguin referents i agents actius entre els seus iguals per a la transformació social.[

Dones amb espelmes a la mà en un acte públic

Construcció de pau i justícia de gènere (finalitzat)

Dones joves actives al diàleg social i a la construcció de pau amb justícia de gènere. Aquest projecte té l’objectiu de contribuir a augmentar les capacitats, individuals i col·lectives, de participació i incidència de dones joves i societat civil per la construcció de pau amb justícia de gènere a les zones nord-oriental, nord-occidental i centre-oriental de Medellín, Colòmbia, a partir de la consolidació d’una xarxa d’escoles populars de dones constructores de pau amb justícia de gènere. 

Imatge de diverses dones amb un mural de fons

Dones pel dret a la pau i a una vida lliure de violències (Finalitzat)

Dones pel dret a la pau i a una vida lliure de violències.  L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir a promoure els drets de les dones colombianes a una vida lliure de violències i a la pau, a través d’accions dirigides a augmentar les capacitats ciutadanes i de lideratge polític (al Magdalena Medio, Cauca i Catalunya), per la incorporació de les demandes específiques de les dones a la construcció de pau i no-violència als espais d’incidència locals de les dues regions colombianes, així com la incorporació de les mirades nacional, regional, juvenil i inter-ètn

Imatge d'una manifestació de dones amb una pancarta de la OFP

Gènere i Emprenedoria Econòmica (Finalitzat 2021)

Justícia econòmica per les dones víctimes del conflicte al Magdalena Medio. L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a la justícia econòmica i a enfortir l’economia feminista popular de dones de la xarxa de productores de l’OFP, víctimes del conflicte armat que es troben en condicions de pobresa als municipis de Barrancabermeja i Puerto Wilches, al departament de Santander i San Pablo, al Sud del departament de Bolívar, per a la generació d'ingressos, la promoció de la seva autonomia personal i la reconstrucció dels seus projectes de vida, a través de la consolid

Fotografia on es veuen diverses dones en la presentació de l'observatori, amb una projecció de fons

Observatori de Feminicidis per Garantir el Dret a la Vida de les Dones (Finalitzat al gener de 2020)

Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia. L’objectiu d’aquest projecte és aportar a la garantia i exercici ple dels drets humans a Colòmbia, a través de la comprensió crítica, exigibilitat i incidència social per assolir la disminució dels índexs de feminicidis, a partir de la construcció de eines i estratègies participatives, dirigides a l’apoderament de les titulars de drets, de responsabilitats i d’obligacions, per tal d’augmentar la garantia del dret a la vida de les dones

Fotografia de dones manifestant-se amb cartells reivindicatius

Construcció popular i territorial de Pau (Finalitzat el 2019)

Enfortint la participació ciutadana de les dones en els diàlegs nacionals i regionals per la construcció de pau al territori.
Organització Local: Organització Femenina Popular
Objectiu: Enfortir la participació ciutadana de les dones en els diàlegs nacionals i regionals per a la construcció de pau al territori. Amb la participació de 360 dones lidereses, defensores de drets humans i víctimes del conflicte armat.

Amb el suport: Agència Catalana de Cooperació ACCD
 

Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Gènere i emprenedoria econòmica (finalitzat el 2019)

Organització Local: Organització Femenina Popular
Objectiu: Enfortir la capacitat d'emprenedoria de dones en situació de pobresa i pobresa extrema víctimes del conflicte armat dels municipis de Barrancabermeja i Puerto Wilches, per a la generació d'ingressos, la promoció de la seva autonomia personal i la reconstrucció dels seus projectes de vida.
 

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Pau amb Justícia de gènere (Finalitzat el 2019)

Organització Local: Corporació Amiga Joven
Objectiu: Ampliar les capacitats institucionals i ciutadanes per promoure la governança democràtica local i les capacitats de les organitzacions socials i comunitàries.
S'emmarca en el context actual colombià del post-acord de Pau, pretenent seguir els impactes del post-acord i combinant-ho amb estratègies des de les organitzacions de dones per construir pau.

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona


 

L'alumnat del Ins Salvador Seguí dinamitza activitats socioeducatives per la prevenció de violències masclistesen el marc del Fòrum Jove 2017

Fem Acció contra el masclisme! (Projecte finalitzat el 2018)

Fem acció contra el masclisme! El projecte consisteix en la creació de vincles d’aprenentatge i acció entre diferents projectes de prevenció i sensibilització de la Plataforma implicant els i les diferents agents, col·lectius i públic destinatari: alumnes d’Integració Social de l’Institut Salvador Seguí, entitats del programa Trenquem el Silenci i públic jove que assisteix al Fòrum contra les violències de gènere.