Vés al contingut

XAJI, Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat

La XAJI, Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat es desenvolupa en el marc de l'educació entre iguals i l’aprenentatge cooperatiu amb l'objectiu de formar persones joves que siguin capaces de promoure la igualtat de gènere, detectar episodis de violència en el seu propi entorn educatiu i finalment esdevinguin referents i agents actius per la transformació social. La XAJI és un projecte coordinat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere en agrupació amb diferents entitats professionals de la prevenció: AHIGE Catalunya, Aliats del Feminisme, ApoderArt, Associació Gogara, Col·lectiu Punt 6, Cúrcuma i Fundació AROA. El projecte consta de diferents fases:

La primera, on les entitats agrupades formen als i les joves. El programa formatiu consta de 6 sessions de 2 hores:

·         Introducció a la perspectiva de gènere

·         Construcció de les feminitats / masculinitats (sessions no mixtes)

·         Diversitat sexual i perspectiva LGTBI

·         Violències masclistes i relacions de parella

·         Detecció i Protocols d’actuació

·         Percepció de l’espai del centre i proposta d’intervencions

En la segona fase es fa un acompanyament personalitzat a cada grup XAJI, generant espais on poder debatre sobre els aprenentatges adquirits per tal de pensar, dissenyar i preparar conjuntament accions de sensibilització, així com gestionar la possible detecció de casos abusius al seu context proper.

Finalment, en la darrera fase, es realitzen les accions de sensibilització dins el context educatiu o bé a nivell de municipi i/o Districte i es fa una avaluació qualitativa de l’impacte i del procés viscut al llarg del curs.

A part de la intervenció en el propi centre, també organitzem conjuntament amb les entitats agrupades dues Trobades amb tots els grups per tal de facilitar el treball en xarxa on els nois i les noies puguin apoderar-se i compartir les seves experiències.

 

Actualment participen al projecte quatre centres de Barcelona: INS Moises Broggi, INS Quatre Cantons, INS Salvador Seguí i INS Bernat Metge; cinc centres de Cornellà: INS Esteve Terrades, INS Cornellà, INS Maria Aurèlia Capmany, INS Joan Miró, INS Miquel Martí i Pol; un centre a Rubí: INS L’Estatut, i un centre a Roda de Berà: l’INS Roda de Berà.

Comparteixo