Vés al contingut

18D contra les violències masclistes sobre les dones migrants

Publicat el 18/12/2023

Avui 18 de desembre, Dia Internacional de les persones migrades, volem denunciar la situació de violència estructural que viuen les migrants i refugiades, travessada per les opressions de raça, classe i gènere. Molt especialment, en aquesta data volem assenyalar la vinculació entre les experiències de migració i violència masclista.

Segons dades de la Organització de les Nacions Unides, les dones migrants representen gairebé el 34% de les víctimes mortals de violència de gènere. A l'Estat espanyol, el 68% de les dones migrants que han patit violència masclista hn viscut violència psicològica. Segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la majoria d'elles manifesta haver estat amenaçada pel seu agressor. Davant d'una situació administrativa irregular, aquestes formes de control perpetuen una espiral de violència amb el silenci de les víctimes i la impunitat dels victimaris.

La situació de vulnerabilitat que afronten les dones migrants és perpetuada per una llei d'estrangeria que les condemna a la precarietat laboral, l'aïllament, la inestabilitat i la por permanent a ser deportades. Sense els drets bàsics coberts com l'accés a un habitatge i un salari digne, en moltes ocasions es veuen obligades a suportar tot tipus d'abusos, incloses les agressions sexuals. Les arrels d'aquest problema les planta un sistema on el nord global explota i expropia els recursos del sud, on el capitalisme patriarcal i colonial deixa unes condicions de vida invivibles per a les classes populars en els territoris colonitzats. Un sistema que després de provocar misèria i mort dona l'esquena a les persones que han marxat del seu país pels motius més diversos: pobresa, persecució política, fam, canvi climàtic, guerra, cerca d'una vida millor. 

Per condemnar aquest binomi de violències masclistes i racistes, aquesta tarda us convoquem a la concentració Prou Feminicidis. Ens trobarem a les 19h a Pl Sant Jaume de Barcelona amb les companyes de Diàlegs de Dona, una associació intercultural i punt de trobada i socialització de dones migrades.

Comparteixo