Incidència social

Potenciem nous models de convivència i de socialització de gènere i promovem la coeducació en la comunitat educativa.

La prevenció de les violències de gènere són un conjunt d’accions socioeducatives que pretenen visibilitzar, eliminar i revertir de manera crítica totes aquelles desigualtats, conductes i creences normalitzades que atempten contra la integritat de les dones i totes aquelles persones no heteronormatives per motius d’identitat de gènere, d’expressió de gènere o orientació afectivosexual.

Des de la Plataforma entenem la prevenció com una eina de transformació social que consisteix en la provenció d’eines i recursos per a una igualtat d’oportunitats real, per a la construcció d’identitats lliures i relacions dialògiques. En definitiva, la prevenció vetlla per l’apoderament de les persones per a què puguin deconstruir la socialització de gènere existent que es basa en rols i estereotips que justifiquen el funcionament d’un entramat basat en el poder desigual.

layout styles

Projectes


Imatge d'un grup de dones sota un tendal de l'entitat durant una mostra, amb diversos materials amb la imatge corporativa de l'entitat

Accions al carrer

Des de la Plataforma creiem que és molt important sortir al carrer, transmetre a la ciutadania el missatge de que la violència masclista requereix de la implicació de tothom per aconseguir eradicar-la. I una de les maneres que tenim d’aportar el nostre granet de sorra és organitzant accions de carrer on convidem a les persones a implicar-se en la lluita per ser lliures de violències masclistes .

Imatge d'una concentració a la plaça Sant Jaume amb diverses persones al voltant d'un llaç lila de tela posat a terra

Concentracions

Cada tercer dilluns de mes a les 20h, des de l'any 2006, ens concentrem a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar les violències de gènere i recordar les dones que han estat assassinades a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Imatge de diverses persones de diferents edats en un escenari mostrant el diploma durant l'acte de lliurament de premis del concurs

Concurs per l'erradicació de les violències masclistes

Des de 2005 la Plataforma convoca un concurs amb diferents categories dirigit a la població general, per promoure la reflexió i fomentar la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista. Cada any es planteja un nou tema sobre el qual treballar.

Dones de blanc

Dones de blanc

És un grup d'expressió corporal que va néixer l'any 2003 de la mà de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Es tracta d'un grup estable de treball amb l'objectiu d'aprofundir en la consciència corporal i acompanyar en determinats moments la lluita que porta a terme la Plataforma.

Imatge de grup amb molta gent sostenint una pancarta dins d'una sala de l'Espai Bonnemaison durant el Fòrum 2019

Fòrum contra les violències de gènere

El Fòrum contra les violències de gènere són unes jornades que organitzem des de l’any 2005. Des d’aleshores, s’ha consolidat com un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre aquelles qüestions d’actualitat que ens preocupen al voltant de la lluita contra les violències de gènere. Des de principis d’any treballem per elaborar els continguts de manera conjunta amb les entitats adherides i totes aquelles persones que estiguin interessades (sobretot voluntàries i expertes), a través d’un grup de treball que es reuneix periòdicament.

Alumnat APiS durant el servei

Teixim barris igualitaris des de les aules. Projecte d’Aprenentatge i Servei amb perspectiva de gènere i intercultural

L’Aprenentatge i Servei és una metodologia pedagògica amb l’objectiu que l’alumnat dels centres educatius pugui aplicar la perspectiva de gènere als seus aprenentatges curriculars per posar-los en pràctica en la preparació i realització d’una acció de sensibilització al territori, vinculant-se amb la comunitat i amb l’entorn més proper.

Imatge on es veuen persones joves assegudes a terra en rotllana i agafant uns cordills que s'entrellacen entre les mans

Trenquem el Silenci

El Trenquem el Silenci és un programa de prevenció de violència de gènere des del qual fomentem la realització d’activitats de prevenció en centres educatius, centres de lleure i AMPA.

Posem a disposició el següent catàleg d’activitats on es poden trobar una gran varietat de tallers i xerrades de diferents temàtiques, facilitades per les entitats amb les que treballem en xarxa en el projecte.

Consulta el catàleg en funció del públic a qui van dirigides les activitats:

Imatge d'un grup de dones d'esquenes agafades de les mans amb els braços enlairats

Violència masclista, migració i racialització

Promovem la defensa dels Drets de les Dones d'origen migrant i divers, mitjançant espais de participació, debat i sensibilització, arrel de l’exercici dels drets de ciutadania i del Dret Humà a viure una vida lliure de violència, des del paradigma de la interseccionalitat.

Fotografia aèrea d'una trobada de la XAJI on es veu un grup nombrós de joves agafats de les mans reproduïnt el logotip del projecte

XAJI, Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat

La XAJI, Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat es desenvolupa en el marc de l'educació entre iguals i l’aprenentatge cooperatiu amb l'objectiu de formar persones joves que siguin capaces de promoure la igualtat de gènere, detectar episodis de violència en el seu propi entorn educatiu i finalment esdevinguin referents i agents actius per la transformació social.

L'alumnat del Ins Salvador Seguí dinamitza activitats socioeducatives per la prevenció de violències masclistesen el marc del Fòrum Jove 2017

Fem Acció contra el masclisme! (Projecte finalitzat el 2018)

Fem acció contra el masclisme! El projecte consisteix en la creació de vincles d’aprenentatge i acció entre diferents projectes de prevenció i sensibilització de la Plataforma implicant els i les diferents agents, col·lectius i públic destinatari: alumnes d’Integració Social de l’Institut Salvador Seguí, entitats del programa Trenquem el Silenci i públic jove que assisteix al Fòrum contra les violències de gènere.