Vés al contingut

Sabates vermelles contra els feminicidis

Publicat el 13/03/2024

Des de la Plataforma fem servir les sabates vermelles com un símbol de reflexió al voltant dels feminicidis, de lluita contra la violència masclista i de memòria cap a les dones assassinades que ja no podran dur-les més. En la defensa d'una vida lliure de violències que duem a terme des de fa 20 anys, cada tercer dilluns de mes hem tret les sabates tenyides de vermell a les concentracions #ProuFeminicidis, per representar i recordar a totes aquelles companyes que ens ha arrabassat el patriarcat. 

La representació de les sabates vermelles ha esdevingut aquí i arreu del món una forma d'expressió artística i política en contra la forma més extrema de violència masclista, una forma de fer visible aquesta realitat quotidiana, de generar un canvi de consciència entre la ciutadania com a primer pas perquè s'organitzi i sigui part del procés de transformació social. Des de la Plataforma volem reivindicar aquesta iniciativa, estendre-la i recordar-ne les seves arrels.

La creadora

L'origen de la proposta es remunta al 2009 a Ciudad Juárez on la mexicana Elina Chauvet va crear la instal·lació pública Zapatos Rojos: Un proyecto de arte que conceptualiza la violencia hacia las mujeres, per fer reflexionar la ciutadania sobre les desaparicions i assassinats de dones. L'acció es va dur a terme en un dels territoris del planeta on s'han registrat més feminicidis, superant els 2.300 casos en les últimes tres dècades. Tal i com va explicar l'artista en una entrevista a Píkara Magazin, per ella l'art és una palanca per promoure canvis socials si s'utilitza de forma massiva i si el tema que aborda és comú. En paraules seves, "l'art és una eina o vehicle que transmet idees i permet obrir reflexions, a més de connectar emocions en els éssers humans".

A partir de llavors, les sabates vermelles han estat presents a nombroses accions en homenatge a les companyes, camarades, amigues, mares, veïnes assassinades i desaparegudes. Les entitats, organitzacions i col·lectius que hem compartit aquesta reivindicació hem recollit desenes de sabates de tot tipus: sandàlies, calçat esportiu, talons, plataformes..., les hem tenyit col·lectivament de color vermell i les hem tret als carrers per acompanyar les accions de protesta feminista.

Els tercers dilluns

Avui, les sabates vermelles tenen un paper central a les concentracions del tercer dilluns de cada mes de la Plataforma, on anomenem i retem homenatge a cadascuna de les dones que han estat assassinades al nostre territori. Per acompanyar aquesta imatge, fem sonar la veu i la música de la rapera Masta Quba en defensa d'una vida lliure de violències. Un altre exemple d'una artista que a través de les seves creacions fa d'altaveu dels principis de la lluita feminista i crida als quatre vents que ens volem vives i amb vides dignes.

Àlbum de fotografies

Comparteixo