Vés al contingut

25N: Les joves de la XAJI i la lluita contra les violències masclistes

Publicat el 16/12/2024

Els centres participants en el programa XAJI (Xarxa Activa de Joves per la Igualtat) van organitzar diverses accions el divendres 22 de novembre en el marc del 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, mostrant el seu compromís per sensibilitzar, prevenir i combatre les violències masclistes des de l'entorn educatiu. 

Enguany, els centres participants dels diferents territoris on han dut a terme iniciatives diverses, creatives i profundament reflexives:

Sant Martí, Barcelona: Ins. Besòs, Ins. Moisés Broggi, Ins. Maria Espinalt, Ins. Bernat Metge

Centres educatius del barri de Sant Martí van realitzar accions com formar una imatge humana d’un llaç lila al pati on cada participant portava una cartolina lila que queien en un moment donat per representar els feminicidis, lectura de manifestos, instal·lació d’un calendari gegant de feminicidis 2024 com a eina per mantenir viva la reflexió al llarg de l’any i la creació de cartelleria sobre violències de gènere posant èmfasi en la violència virtual, a través d’exemples ficticis inspirats en casos reals.

Masquefa: Ins. Masquefa

Les joves XAJI van participar en el taller “Dones que transformen”, facilitat per la Cooperativa Trama. Aquesta dinàmica participativa va permetre identificar i desconstruir estereotips i prejudicis amb una mirada interseccional, fomentant una reflexió profunda sobre la influència dels rols de gènere en les nostres vides.

Cornellà de Llobregat: Ins. Neus Català, Ins. Joan Miró, Ins. Maria Aurèlia Campany, Ins. Francesc Macià, Ins. Esteve Terradas, Ins. Miquel Martí i Pol

Participants de la XAJI van crear un decàleg de cures i un baròmetre de sensibilització sobre violències i estereotips de gènere. Aquest treball inicial busca fomentar continua la reflexió entre l’alumnat i obrir un diàleg al voltant de les violències masclistes, contribuint a desmuntar estereotips i prejudicis des d’una perspectiva inclusiva i igualitària.

Sant Adrià del Besòs: Ins. Vázquez Montalbán, Escola Túrbula

Les joves van organitzar una lectura d’un manifest davant de tot l’institut, destacant dades sobre feminicidis de noies joves proporcionades pel Ministeri d’Igualtat. L’acte va culminar amb la formació d’una frase simbòlica amb lletres alçades per l’alumnat que deia: “Control no és amor”. Posteriorment, les participants van assistir a la manifestació estudiantil del 25N a Sant Adrià del Besòs.

L’Hospitalet de Llobregat: Ins. Bellvitge

Participants de la XAJI va assistir a un videofòrum sobre la pel·lícula Te doy mis ojos, reflexionant sobre les violències masclistes i les seves conseqüències. L’activitat va generar un debat enriquidor entre l’alumnat.

Aquestes accions, diverses i profundes, reflecteixen l’impacte del programa XAJI en els centres educatius i la seva capacitat per fomentar la sensibilització i el compromís actiu de les noves generacions en la lluita contra les violències masclistes. Gràcies a la seva implicació, es consolida una xarxa de joves compromeses amb la igualtat de gènere i amb la transformació social. 

Aquestes activitats han estat impulsades per la PUCVG i les entitats adherides Gogara, Apoderart, Trama i Homes Igualitaris; els centres educatius i els Ajuntaments de Masquefa, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià del Besòs.

Àlbum de fotografies

Comparteixo