Vés al contingut

Accions de tancament de la #RedSorora de dones joves a Medellín, Colòmbia

Publicat el 09/12/2021

Compartim amb vosaltres les activitats més destacades de la actual visita de la Plataforma als projectes que acompanyem a Colòmbia.

En els últims dies, la Plataforma ha participat activament en les darreres accions del projecte “Dones joves actives al diàleg social i la construcció de pau amb justícia de gènere”, realitzat a Medellín, i que venim implementant amb la Corporació Amiga Joven des de setembre de 2019, gràcies al finançament del programa Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona.

Han sigut dies molt emotius, compartint aprenentatges i experiències amb les dones joves que formen part de la Red Sorora, una xarxa de 5 escoles de construcció de pau amb justícia de gènere, on les joves han desenvolupat els seus coneixements i capacitats i han connectat les unes amb les altres en moments de molta dificultat i incertesa, donant complet significat a la “sororitat” que identifica el grup, fent feminisme juntes.

El passat dissabte 27 de novembre, va tindre lloc el “Segon Bazar Comunitari”, que van acollir diverses representacions i activitats culturals de la mà de grups i col·lectives feministes de la ciutat de Medellín.

Un aspecte molt significatiu de la Red Sorora és l’apoderament ampli i holístic que impulsa, que també inclou l'autonomia econòmica així com la creativitat i la reafirmació de la unió de les joves que hi formen part, particularment a través de l’establiment de diverses emprenedories econòmiques ideades i gestionades directament per les joves.  Així, les joves van tenir l'oportunitat d'exhibir i vendre les seves artesanies, productes i sabers.

D'altra banda, dimarts 29 de novembre, vam celebrar l’acte de tancament de les escoles de la Red Sorora, on es van realitzar activitats d’avaluació i retroalimentació de tot el procés, donant veu a les joves perquè expressessin les emocions i sensacions viscudes al llarg dels darrers mesos.

Compartim amb vosaltres l'emoció i opinió d'algunes joves participants:

"Aprendí que nombrarnos a nosotras mismas es un acto importante" (alumna de la Red Sorora, novembre 2021).

Els testimonis i paraules van estar plenes d’emocions i missatges d’agraïment, amb un aire de nostàlgia generalitzat durant tota la jornada.

"Los aprendizaje de las escuelas sobre construcción de paz y justicia de género, fueron sensacionales, pero lo que realmente me llevo es las compañeras y esa red realmente sorora de contención y acompañamiento" (alumna de la Red Sorora, novembre 2021).

Tot i que aquesta edició de la Red Sorora finalitzi, la Corporación Amiga Joven deixa les seves portes ben obertes per totes les joves −que no són poques− que vulguin seguir implicades en tots els processos socials, educatius i comunitaris que impulsen, perquè la seva força, determinació i digna ràbia no s’aturen amb la fi del procés.

El seu camí no ha fet més que començar.