Vés al contingut

Arriba el XIX Fòrum contra les violències de gènere

Publicat el 14/07/2023

Agafeu agendes perquè arriba el XIX Fòrum contra les violències de gènere! Els dies 2, 3 i 4 de novembre de 2023, l'Espai Francesca Bonnemaison tornarà a aplegar centenars de persones per formar-nos, debatre i compartir en les diverses taules rodones i activitats del Fòrum de la Plataforma.

L’objectiu d'aquesta edició és crear un espai per teixir aliances entre tota la diversitat de dones que lluitem contra les violències masclistes per aturar la reacció patriarcal, misògina i racista que s’està donant al nostre territori, a Europa i al món. L’amenaça és forta perquè respon a la força del moviment feminista i pels drets de les dones que ha sortit massivament al carrer per defensar un món sense violències i que posi al centre la vida i la cura de les persones i la justícia social.

En la definició del tema d'aquest Fòrum hem tingut present la complexitat de fer aliances entre les diferents estratègies, criteris i contradiccions dins del propi moviment feminista. Nosaltres apostem per reflexionar sobre allò que ens uneix a través del diàleg, l’escolta i el respecte. Volem fer una mirada enrere per identificar quins són els drets que hem aconseguit al llarg del temps i qui se n'ha beneficiat segons la pertinença de classe, el color de pell, el lloc d'origen, la identitat sexual i de gènere, la diversitat funcional, la participació en espais de poder, etc.

També analitzarem els discursos i les violències que s’exerceixen per atacar als feminismes i a les dones, molt especialment en l'àmbit digital. Posarem en valor les aliances feministes històriques i les més recents davant d'aquesta ofensiva: el #MeToo, les lluites pel dret a l’avortament i a tots els drets sexuals i reproductius, el clam contra els feminicidis, la defensa de recursos de prevenció i atenció en tots els àmbits, del consentiment en les relacions sexuals i contra la cultura de la violació, de la derogació de la llei d’estrangeria, dels drets de les dones lesbianes i trans, els de les dones migrades, els de les dones amb diversitat funcional, del reclam del Pacte d'Estat contra la violència de gènere i de les lleis i convencions internacionals com a eines per combatre les violències masclistes.

Tot això, des d'una mirada interseccional i de la diversitat per no caure en exclusions i ni acabar reforçant les postures privilegiades. Per això, proposem ponents i col·lectius plurals i diversos, amb la perspectiva de sumar forces i teixir xarxa per poder aturar i fer front a aquesta reacció general des dels nostres territoris. Una reacció alimentada per discursos negacionistes de la violència masclista i acompanyada d’agressions i violacions impunes.

Estigueu atentes, perquè ben aviat compartirem el cartell d'enguany i començarem a desvetllar el contingut de les taules rodones i les ponents!

Comparteixo