Camí cap a les escoles violeta
Continuem certificant els centres educatius amb els reconeixements 'Camí al violeta' i ‘Distintiu Violeta’, dos indicadors que demostren el compromís dels centres per a la promoció de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes i que avancen, de manera constant i progressiva, cap a la igualtat de tracte i oportunitats des dels seus espais.
L'eina per revisar els centres i reconèixer la seva tasca en matèria de gènere, drets humans i interculturalitat, és l’índex de qualitat social, gènere i diversitat (IQSGD), creada per la Plataforma unitària contra les violències de gènere i Forgender Seal. L'IQSGD és un instrument de transformació social que permet als centres, d’educació formal i no formal, desenvolupar metodologies per revertir les desigualtats socials i de gènere i promoure el desenvolupament humà i sostenible. A través del procés d’avaluació i acompanyament de la direcció i l’equip de cada centre, la iniciativa reconeix i promou els esforços amb la igualtat de tracte i oportunitats, tant en la gestió interna com en la capacitat de fer créixer l'empoderament individual i col·lectiu de l'alumnat.
Com a resultat d'aquest procés, els centres educatius poden rebre dos tipus de reconeixement:
Camí al violeta
Primer pas per poder avançar. El centre educatiu es marcarà els seus propis objectius de millora a partir de la puntuació assolida. A
partir d'aquí, l’índex es pot convertir en una guia que permetrà la millora contínua del centre.
Distintiu violeta
El centre queda identificat com un agent compromès amb la igualtat i la no discriminació, entesos com a valors, drets i principis que
travessen i donen contingut a la resta de drets humans de la declaració universal.
Com funciona
El procés d’avaluació i certificació de l’IQSGD és telemàtic, es proporciona al centre educatiu accés a la plataforma digital de l’índex amb un formulari electrònic d’acord amb la classificació del centre.
El centre educatiu rep acompanyament durant del procés de certificació a través de reunions telemàtiques i del servei de consulta de dubtes o aclariments. No obstant això, el formulari està construït a partir dels paràmetres de viabilitat i assequibilitat.
Un cop revisat el formulari, la documentació i les evidències prèviament requerides, es certifica el centre en funció de la puntuació obtinguda, la qual dona lloc al distintiu Violeta o al Camí al violeta. Aquesta certificació va acompanyada d’un informe amb l’anàlisi dels punts forts, aspectes a treballar i propostes de millora. A banda, els centres que ho desitgin poden continuar el seu procés amb el desenvolupament d’un Pla de millora i acompanyament, que consisteix en un conjunt d'accions de formació i assessorament. La validesa de la certificació és de dos anys, transcorregut aquest període, el centre educatiu pot acreditar-se de nou.
L’índex de qualitat social, gènere i diversitat de l’àmbit educatiu és aplicable a tots els centres que busquin reduir les desigualtats socials i de gènere, que es considerin a impulsors de l’agenda 2030 i que vulguin construir societats a partir d’una educació transformadora on la perspectiva de gènere, els drets humans i la diversitat siguin eixos transversals de la seva actuació