Vés al contingut

Cicle de webinars "Prou Feminicidis!": inscripció gratuïta i oberta.

Publicat el 19/05/2022

Els feminicidis i els assassinats de dones a mans de les seves parelles o ex parelles no cessen i continuen sent la principal causa mortal violenta de les dones. Si incloem les dones assassinades pel sol fet de ser dones, la xifra augmenta i si afegim les temptatives d'homicidi les xifres es multipliquen.

1.144 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, des de l'1 de gener de 2003 fins al dia d'avui segons dades del Ministerio d'Igualdad, i durant l'any 2021, se'n van produïr 78 feminicidis.

Des de principi d'any, Feminicio.net ha registrat 37 feminicidis i altres assassinats de dones a mans d'homes. Els femenicidis són la punta de l'iceberg d'aquestes violències sistèmiques en les nostres societats heteropatriarcals. Les violències masclistes deriven de la masculinitat tòxica que els homes hi han de desconstruir de forma contundent, erradicant qualsevol mecanisme de control, poder i privilegi.

És imprescindible que parlem amb dades rigoroses per tal de visibilitzar la magnitud de la problemàtica social en totes les seves dimensions, causes i característiques. No es tracta d'un fenomen aïllat. Les violències masclistes estan presents en tots els àmbits de la vida: a casa, a la feina, al carrer, a tot arreu.

Per combatre-les és necessari sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania i transformar les estructures socials que la perpetuen. El compromís social i institucional són clau per fer-li front, però calen recursos i deixar de normalitzar les violències i els crims masclistes. És important donar visibilitat a diferents estratègies que la societat civil estem duent a terme per frenar la violència feminicida, i quines podem implementar per exigir als responsables de garantir els drets humans, la protecció efectiva de les dones.

A través de tres webinars, activistes i professionals de diferents àmbits, posaran llum sobre el fenomen, les causes que el provoquen i algunes estratègies per passar a l'acció. Cal combatre la violència feminicida a escala global i local, per garantir una vida lliure de violències masclistes.

Si vols formar part de la solució, fes la teva inscripció cliquant en el següent enllaç:

INSCRIPCIÓ.

PROGRAMA

  1. Dijous 26 de maig, 17h. Feminicidis en post pandèmia: reptes per la seva erradicació. La prevenció i la sensibilització són eines clau per transformar l'estructura que perpetua les violències i les discriminacions. Però per fer-ho, calen compromisos socials i polítics. Ho abordem amb Graciela Atencio de Feminicidio.net.
  2. Dijous 16 de juny, 10h. Narratives mediàtiques sobre els feminicidis. El periodisme amb perspectiva feminista i lliure de sexisme és una eina transformadora molt potent i té el poder d'esdevenir part de la solució. En parlarem amb Cristina Pulido de DF Diario Feminista, Andrea Momoito de Pikara Magazine i Cristina Perales, coordinadora docent al departament de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  3. Dimarts 12 de juliol, 16h. Experiències de resistència feminista al món. Compartirem diferents accions i projectes de denúncia i sensibilització amb activistes de Colòmbia i Marroc per conèixer les estratègies de diferents territoris. Amb Estefanía Rivera Guzmán de Red Feminista Antimilitarista (Colòmbia) i Mar Soriano Marfà, voluntària de la Plataforma unitària contra les violències de gènere i activista feminista a Melilla.

 

 

Comparteixo