Vés al contingut

Compartim coneixements, experiències i estratègies al XIX Fòrum

Publicat el 03/11/2023

La segona jornada del XIX Fòrum contra les violències de gènere ha omplert l'Espai Francesca Bonnemaison de coneixements, experiències i estratègies feministes des de diverses perspectives i fronts de lluita. Durant el dia s'han celebrat tres taules rodones i activitats sobre temes diversos, dinamitzades per la Plataforma i les entitats que en formen part.

A la primera taula rodona sobre violència vicària i violència de gènere institucional, hem analitzat les traves burocràtiques i judicials que han de travessar les mares protectores. Proposant diverses perspectives i experiències les ponents han coincidit en que cal assenyalar les arrels patriarcals de les lleis, el sistema judicial i els imaginaris socials per protegir la infància, evitar els processos de revictimització de les mares i erradicar figures injustes com la coordinació parental. Les veus amb què hem comptat en aquesta taula són Isabel Jiménez, jutgessa de Barcelona, Isabel Martinez de Yo sí te creo, Belén Gallo, jurista i metgessa forense, Montserrat Plaza, psicòloga especialista en violències masclistes, Betlem Sanchis, investigadora experta en gènere i Sonia Cervantes d'ESALMA.

La taula sobre mirada comunitària en la recuperació de les violències sexuals ha posat el focus en la importància de construir xarxa i horitzons de transformació social en l'abordatge dels casos. Des d'una mirada interdisciplinar s'ha exposat que les violències sexuals tenen a veure amb l'abús de poder, no amb la sexualita i que són conseqüència d'un sistema que oprimeix les dones, les identitats dissidents, les pobres i les migrants o racialitzades. També s'ha posat sobre la taula que necessitem emmirallar-nos en experiències comunitàires existents per fer-los-hi front, com per exemple les que ens ensenyen les famílies gitanes. Les ponents que han participat en el debat han estat Carme Guil, magistrada audiència provincial de Barcelona Gemme, Miriam Alemany de la Cooperativa Candela, Paula Méndez, psicòloga de l'Associació Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), Sonia Ricondo de l'Observatori Noctámbulas, Paqui Perona de Veus Gitanes, Fundació Surt i Dones pel consorci de la Mina i Nahxeli Beas, advocada d'AADAS.

A la darrera taula sobre ecofeminisme comunitari, hem conegut els exemples de lluites feministes en defensa de la vida i el territori a diversos indrets de l'Abya Yala i Catalunya. Compartint les experiències des de Guatemala, Colòmbia i Catalunya, les companyes ponents han assenyalat que la construcció d'aliances feministes entre organitzacions en defensa de la terra, els cossos i el territori és fonamental per poder transversalitzar la lluita en els diversos fronts i articular-la a escala local, nacional i internacional. Elles han estat Maria Cristina Bernabé, defensora del cos-territori a l'Associació Mujeres Aq’ab’al de Guatemala, Blanca Bayas, activista ecofeminista i investigadora a l’Observatori del Deute en la Globalització, Karen Arias de la Organización Femenina Popular de Colòmbia i Ester Pérez de Suds.

Durant la tarda hem pogut gaudir també d'activitats molt diverses: el taller vivencial de biodansa dinamitzat per l'Associació Cuida la vida, l'obra de teatre La Tia Sapiña i col·loqui amb Heroïnes Anònimes, el taller xerrada sobre la generació porno i educació sexual feminista amb Itsasne Gaubeca de Gogara Tallers, la conversa sobre transfòbia i les seves conseqüències socials i emocionals amb Judit Juanhuix i Alba Alfageme, HackLab, la hackató sobre violències sexuals digitals amb Digital Fems i el taller d'abordatge de les violències masclistes des del feminisme interseccional, la reducció de danys i els drets humans amb Metzineres.

Per acabar el dia hem sortit als carrers de Ciutat Vella amb les companyes de Sindillar, que ens han guiat en la ruta antiracista per reconèixer els punts clau en les lluites impulsades per les dones per sostenir les vides des del segle XVIII fins l'actualitat.

Àlbum de fotografies

Comparteixo