Vés al contingut

Construcció de pau amb justícia de gènere

Publicat el 01/04/2020

Què és la construcció de pau? I la justícia de gènere? Per promoure la reflexió i sensibilització sobre aquestes qüestions a Colòmbia i a Catalunya, hem organitzat una campanya de comunicació en el marc del projecte "Ampliant les capacitats institucionals i ciutadanes per promoure una participació i  incidència igualitària en la construcció de pau des de les dones", implementat per la Corporación Amiga Joven de Colòmbia i la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, amb el finançament del programa Justícia Global de l'Ajuntament de Barcelona, durant els anys 2017 – 2019.

 

Construeix pau amb justícia de gènere!

Què és la construcció de pau?
Les dones som constructores de pau, encara que hàgim patit de manera desproporcionada els impactes del conflicte. La nostra força prové de l'anhel de construir un altre món possible, per això en la construcció de pau les dones som protagonistes.

Què és l'enfocament de gènere?
L'enfocament de gènere és una aportació de les feministes que ens ajuda a veure i qüestionar la societat patriarcal en la qual vivim. Es qüestiona la imposició, la força, el control, a través d'estereotips, valors i patrons culturals. L'enfocament de gènere permet conèixer i analitzar la realitat, dissenyar estratègies per transformar la situació de discriminació i desigualtat entre homes i dones.

Què és justícia de gènere? 

"Les dones no som iguals que els homes, però si jo m'esforço igual que un home, a mi m’han de reconèixer el mateix. S’han acomodar les coses a cada gènere, simplement perquè tots estiguem bé".


Construcció de pau amb justícia de gènere
"Els homes són machos i estan fets per barallar"? "Les dones han de patir amb paciència els problemes de la família”? Quan qüestiones la societat en que vivim estàs transformant la situació de desigualtat entre homes i dones i, per tant, desmuntant el pensament masclista que ha sostingut la guerra. Només així es podrà construir un camí segur per a la pau amb justícia de gènere.


Promeses per una vida lliure de violència contra les dones.
"Prometo no sentir-me feble per expressar els meus sentiment", "prometo respectar a les altres dones, treballar amb elles i construir des del respecte un món millor", "prometo estimar la meva essència i no perdre la meva identitat per complaure a ningú", "prometo educar les noves generacions, des de la justícia i l'equitat entre homes i dones ". I tu, què promets?

 


Slow Motion per la Construcció de Pau amb Justícia de Gènere.
“Els homes són machos i per això no ploren”?, “la llei és com les dones, es va fer per violar-les”?, “quan la dona diu no, vol dir sí”? La participació i implicació de les dones en els processos de construcció de pau són indispensables, sense una justícia de gènere no és possible construir una pau sostenible i duradora.

Comparteixo