Construïm feminismes per protegir la vida des de Colòmbia
A la Plataforma treballem al costat d'organitzacions feministes referents en la defensa dels drets de les dones a Colòmbia, impulsant projectes de Cooperació Internacional de prevenció de violències masclistes i protecció de la vida de dones, nenes i adolescents a Colòmbia.
Aquest treball en xarxa es realitza principalment des de Catalunya, en comunicació i col·laboració constant amb les entitats que implementen les accions en les localitats de Colòmbia on intervenim. Sabem, però, que el contacte és imprescindible i aporta valor afegit als projectes. Per aquest motiu, periòdicament, visitem el que fem possible gràcies al treball conjunt incansable. És una oportunitat màgica per conèixer personalment els projectes, compartir aprenentatges i experiències amb les companyes que donen vida a les accions, respirar i viure in situ la força, la iniciativa i la il·lusió que impulsen les accions.
Durant el mes de juliol, hem estat viatjant pel país, visitant multitud de territoris i compartint experiències amb companyes i amigues al país.
Quibdó, Chocó
Amb la Corporación Humanas Colombia, vam ser al municipi de Quibdó, al departament del Chocó, on, en el marc del projecte “Observatori de feminicidis, per la protecció, la exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a una vida lliure de violències de les dones a Colòmbia”, vam engegar una intensa agenda de reunions i espais de trobada. Ens vam reunir amb el coordinador general de ONU Mujeres Colombia al Chocó per impulsar conjuntamente aliances entre diferents organitzacions del moviment de dones de la regió del Chocó, per avançar en les mesures institucionals de protecció de la vida de les dones.
Per aquest mateix motiu, ens vam reunir amb la Secretaría de Inclusió y Cohesión Social i la Secretaría de la Mujer, així com amb la Gobernación del Chocó, per reforçar el recolzament institucional en la protecció de les dones de la regió del Chocó contra les violències masclistes.
També vam poder compartir un espai de trobada amb les diferents dones que formen part dels "Cercles de Protecció" del projecte.
Medellín, Antioquia
A Medellín, vam estar, per una banda, amb la Corporación Amiga Joven, reunint-nos amb una delegació de representants de l’Ajuntament de Barcelona, de visita a la ciutat, formada per Laura Castaño, Regidora al Consell Municipal, Quarta Tinent d’Alcaldia, Direcció de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTB; Laia Claverol, Gerenta de Drets Socials; Pilar Riesco, Gestora de projectes de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional; i representants de la Agencia de Cooperación Internacional de Medellín (ACI). Amb aquesta delegación, vam compartir i intercanviar reflexions sobre el treball conjunt entre Amiga Joven i la Plataforma amb dones joves a la ciutat, i els contextos de violències que experimenten i contra els que lluiten.
A més a més, vam compartir amb les joves que participen dels processos de la Corporación Amiga Joven en un espai d’acompanyament i re-trobament amb el propi cos i ser, en un context on el cos de les dones és territori de disputa. També vam poder reflexionar i avaluar els intercanvis de joves de Catalunya i Colòmbia produïts en el marc del projecte “Estratègies juvenils per combatre el masclisme”, finançat per l’ACCD.
Per altra banda, amb les companyes de la Red Feminista Antimilitarista, en el marc del projecte del Observatori de feminicidis, vam compartir una sortida amb les dones que formen part dels cercles de protecció del departament d’Antioquia, gaudint de moments d’intercanvi, compartint experiències, i practicant l’autocura de la que tant freqüentment ens oblidem i privem.
Barrancabermeja, Magdalena Medio
Amb la Organización Femenina Popular (OFP), vam compartir les celebracions pel seu 50 aniversari, commemorant la seva incansable lluita per la defensa de la vida de les dones, el territori i la pau al Magdalena Medio.
En aquest context, vam poder fer una trobada i jornada de treball presencial amb tot l’equip del projecte de l’Observatori de Feminicidis (Organización Femenina Popular, Red Feminista Antimilitarista, Corporación Humanas), amb qui vam tindre l'oportunitat de visitar la Casa Museo de la Memoria de la OFP.
Per altra banda, vam fer una visita al corregiment de La Fortuna on, amb la OFP, recolzem unitats productives de dones populars, així com Nuclis de estalvi col·lectiu entre dones, en el marc del projecte “Paz y justicia económica para las mujeres víctimas del conflicto armado”.
També vam reunir-nos amb la Secretaria de la Mujer de Barrancabermeja, conversant sobre formes conjuntes d'avançar en la protecció de la vida de les dones al municipi, i vam atendre a l'acte de reconeixement del Concejo Distrital de Barrancabermeja a la OFP pels seus 50 anys de defensa dels drets de les dones populars al Magdalena Medio.
Per altra part, amb les i els estudiants del programa educatiu Madeja de validació del batxillerat, es van presentar els seus projectes de grau, amb un enfocament ambiental. Des de la Plataforma vam fer part del jurat de qualificació dels projectes.
Una visita al Magdalena Medio no pot concluir-se sense anar-hi al Centro Bionatural de Turismo Comunitario La Comunera, un espai bionatural sensorial on tornar a sentir-nos part del territori i de totes les formes de vida que l'habiten.
Han sigut setmanes de molta feina, però sobre tot de moltes sensacions, emocions i experiències compartides. Ens marxem amb el cor ple i les energies carregades, i preparades per tornar ben aviat.