Vés al contingut

Els Nuclis d’Estalvi Femení: intercooperació, confiança i cooperativisme.

Publicat el 15/12/2020

Els Nuclis d'Estalvi Femení (Núcleos de Ahorro Femenino – NAF) són cooperatives d'estalvi que brinden necessitats financeres a les seves associades i al seu nucli familiar. Allà es promociona l'estalvi entre les participants, s'atorguen crèdits i es forma en educació financera a les seves associades. Els NAF són una iniciativa de l'Organització Femenina Popular d'intercooperació estratègica que sorgeixen de la necessitat de les dones d'obtenir crèdits per a l'impuls de les seves mateixes unitats productives o per a resoldre diverses necessitats econòmiques personals o familiars.

Les dones que pertanyen a un NAF, realitzen un estalvi mensual (compra d'accions) i sobre la base del que van estalviant es desprèn la seva capacitat proporcional de crèdit. Actualment, l'OFP compta, aproximadament, amb 20 grups actius. A principis de març d'aquest any, amb les companyes de MigrESS, ens vam reunir amb un dels NAF de Barrancabermeja (Colòmbia), per intercanviar experiències i, en particular, per compartir i escoltar, des de la veu de les dones, el que ha significat per a elles formar part del grup.

Segons elles, a més que aquesta iniciativa incentiva la importància de l'estalvi i la seva autonomia econòmica com a dones, assenyalen que ha estat una alternativa i resposta directa a la problemàtica social derivada del control territorial de l'economia de les classes populars regida pels préstecs "gota a gota", una modalitat de préstec informal, oferta per particulars i, freqüentment, per grups criminals, caracteritzada per la seva immediatesa i escassos requisits per accedir-hi, a diferència del sistema bancari al que les classes populars no en tenen accés. A més a més, es caracteritza per les seves altes taxes d'interès (15 a 40% mensual), que el converteixen en un producte altament arriscat en cas d'impagament, comportant amenaces verbals i físiques per part dels prestadors.

En aquest sentit, una de les dones de la NAF assegurava:

"Si pogués dir en una paraula el que significa per a mi la NAF, aquesta seria tranquil·litat, sabem que ningú ens va a acovardir".

Una altra afegia:

"Aquí el millor és que es necessita confiança, aquesta és la base perquè el que cadascuna aporta es va fent de totes i llavors no vols posar en risc els diners de les altres perquè és el teu".

La intercooperació estratègica, es nodreix d'aquesta filosofia. En aquest cas, dones amb activitats productives i necessitats diferents sense aparent relació entre si, troben en l'estalvi la conveniència d'integrar-se socioeconòmicament.

Una altra de les fortaleses que les dones identifiquen en aquesta iniciativa és la capacitat de rèplica que té i la difusió. Segons aquestes, la difusió és normalment boca a boca entre les mateixes dones d'un mateix barri o comunitat. No obstant això, aclareixen que no realitzen una difusió per mitjans públics, ja que no els interessa donar-se tant a conèixer ja que això podria generar cert risc si el gota a gota s'assabentés i les veiés com una amenaça davant el seu control territorial.

En reunió amb l'equip tècnic de l'Organització Femenina Popular, és compartia la visió de poder crear en un futur una organització de segon nivell, una mena de NAF mare, com una proposta financera completa en relació a l'enfortiment, per exemple, de la xarxa de productores i els nuclis d'estalvi respectivament; però, s'han trobat amb impediments jurídics per a realitzar-ho, doncs en la legislació colombiana, mitjançant l'Estatut del Consumidor, són moltes les regulacions per a aquest tipus d'iniciatives, per tal d'evitar les estructures piramidals de crèdits que han protagonitzat fraus i estafes àmpliament conegudes al país.

Per la seva banda, en el sistema NAF hi havia molta desorganització a l'hora d'atorgar crèdits, també molta desinformació de les seves associades pel que fa als procediments per sol·licitar-los i les seves responsabilitats amb el Nucli. Davant aquesta fallida, es van realitzar entre setembre i octubre 2019, unes jornades de pedagogia i seguiment, a Puerto Wilches i Cantagallo; Barrancabermeja; i Sabana de Torres i La Fortuna, on van assistir 18 microempresàries a qui se'ls va brindar informació sobre la ruta a seguir per a l'atorgament de crèdits; se les va conscienciar sobre la importància de mantenir-se al dia amb les seves aportacions i el pagament de quotes; i se'ls va dictar assessoria personalitzada a cada integrant sobre el diligenciament dels formats per sol·licitar crèdits. Així mateix, es va realitzar una assessoria comptable, incloent elements d'identificació de costos i ingressos; actius i passius; elaboració de flux de caixa; obtenció d'utilitats; i elaboració d'informes financers i estat de resultats.

Des de l’OFP, una part fonamental del seu compromís, ha estat en donar poder a les dones en diverses dimensions de les seves vides: social, psicològica, emocional. No obstant això, s'han destinat molts esforços a que l'econòmica sigui una de les prioritats, conscients que una dona sense possibilitat de generar recursos econòmics propis per a ella i la seva família, és una dona més vulnerable davant d'una parella maltractadora o té més necessitat de buscar crèdits en xarxes il·legals com el gota a gota.

La possibilitat de crear un projecte de negoci propi, amb el suport d'una organització com l'OFP, ha fet que moltes s'hagin atrevit a creure que podien, i així, des de la seva experiència, motivar a altres. Encara que l'economia social i solidària té un enfocament d'emprendre projectes econòmics de tipus col·lectiu, i les "unitats productives" impulsades tinguin un caràcter de gestió més particular, la matriu d'aquests projectes s'ha forjat en base als valors de l'economia social i solidària, i amb l'impuls d'iniciatives com els Nuclis d'Estalvi Femení, o la xarxa de productores i consumidores, es donen passos per a l'enfortiment d'una dimensió molt més col·lectiva i, per tant, més cooperativa i enfortida.

Comparteixo