Juntes per mesures socials de cures de xoc que s’enfrontin a la crisi del corona virus i les seves conseqüències a les nostres vides
Juntes per mesures socials de cures de xoc que s’enfrontin a la crisi del corona virus i les seves conseqüències a les nostres vides
Des de fa pocs dies ens està tocant viure una situació nova i incerta per encarar aquesta pandèmia del COVID-19 i les seves conseqüències. Ens està fent aflorar, com a persones que som, moments d’angoixa, moments de patiment i també bonics gestos de solidaritat, d’acompanyament i de responsabilitat col·lectiva tan necessària per seguir endavant.
Estem totes confinades, però tot i així n'hi ha que han de treballar fora de casa i amb risc. Alhora ben preocupades les unes per les altres i sobretot per aquelles que en un moment com aquest es troben en una situació més vulnerable, les dones i les nenes que han d’estar convivint amb els seus agressors, les dones que estan vivint al carrer, les dones grans que no poden ser a prop de les seves famílies i en alguns casos estan soles, les dones que per no tenir una situació regular o no parlar la nostra llengua puguin estar no entenent la situació que estem vivint, es dona la circumstància que les infermeres són la majoria dones, essent unes professionals en contacte directe amb les persones de més risc i les infectades pel corona virus, aquests son només alguns exemples de dones que poden estar en situació d’alerta.
Considerem que el decret d’alarma estatal és insuficient en la vessant de les mesures socials destinades a la cura de les persones més vulnerables, entre elles les dones. Les entitats com les que conformen la Plataforma, siguin ONG’s, Cooperatives, de Serveis Socials, de tot tipus de dones feministes, dedicades en cor i ànima a les dones, ens sentim desprotegides i no contemplades en les mesures monetàries i de confinament. El feminisme ha fet de les cures, els sentiments i el propi cos uns valors fonamentals que és necessari que s’apliquin en aquesta crisi global.
Aquesta situació també confirma la necessitat d’un nou model de gestió per part del govern, on els recursos estiguin més repartits posant al centre a les persones.
Reclamem que el pacte d’estat contra la violència masclista continuï donant la cobertura necessària a les dones.
Des de la Plataforma contra les violències de gènere seguim actives, seguim atentes, seguim pendents de com evoluciona la situació. Per tant, de com ens afecta a les diferents entitats, grans i petites, per continuar amb la nostra tasca de defensa dels drets de totes les dones i de l’erradicació de les violències, ara més que mai.
No podem realitzar accions col·lectives presencials i si podem seguir treballant online, així ho estem fent. Estem recopilant totes les informacions que puguin ser útils per tal d’atendre a aquestes dones. També volem dir-vos que estem a la vostra disposició per acompanyar-vos i anar-vos passant les actualitzacions i diferents novetats que ens arriben des del Consell Nacional de les Dones, des d’altres estaments, així com de les entitats feministes.
El feminisme és una forma de viure individualment i lluitar col·lectivament.
Simone de Beavoir
Barcelona, 20 de març de 2020