Vés al contingut

La darrera concentració de l'any aplega 80 persones contra la violència masclista i l'assassinat de Laura Luelmo

Publicat el 19/12/2018

La darrera concentració d’enguany contra les violències masclistes, va aplegar dilluns passat al voltant de 80 persones a plaça Sant Jaume, hores després que la policia trobés el cos de la professora Laura Luelmo, la víctima número 94 de la violència de gènere durant el 2018 a l’Estat Espanyol.

Malgrat la realitat que ens colpeja un cop més, posant de nou sobre la taula la urgència imperiosa d’erradicar la violència masclista i de transformar radicalment les relacions de gènere, no voldríem tancar l’any sense destacar la importància que ha adquirit el feminisme i les seves reivindicacions en l’agenda pública, en un any que també ha estat el de les enormes mobilitzacions contra la sentència de La Manada i el de l’èxit incontestable de la Vaga General feminista del 8 de Març passat. És de justícia reconèixer, també, la tasca incansable de les companyes feministes migrades i racialitzades per fer visible la relació entre el Patriarcat i el racisme i les violències específiques a què són sotmeses, que es materialitzen per exemple en l’abús sexual i l’explotació laboral que denunciaven al maig diverses jornaleres de la maduixa a Huelva. L’arxivament d’una de les denúncies, fa només uns dies, amb arguments racistes, és una nova mostra de menyspreu i de la desconsideració de les institucions i del sistema legal cap a les persones, i especialment les dones, migrades.

El 2018 ha estat, també, l’any en què hem volgut unir esforços contra la violència de gènere institucional, aquella que ens revictimitza des de les institucions, ja sigui per acció o per omissió, i hem generat aliances comunes contra la trata de persones en situació d’explotació sexual.

Finalment, volem fer un agraïment a les 11 entitats que s’han implicat en l’organització de les concentracions mensuals durant aquest 2018, la darrera a càrrec de Comissions Obreres de Catalunya, així com a totes les associacions i col·lectius que formen part de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. La diversitat de les entitats que, durant l’any, han col·laborat en les accions convocades, és una mostra clara que el rebuig social de la violència masclista és generalitzat, i així seguirà essent, malgrat l’ofensiva d’algunes forces que pretenen fer-nos fer passes enrere. Tenim el convenciment que les resistències que generarem des de tots els espais feministes, garantiran que els drets aconseguits continuïn vigents.

Àlbum de fotografies

Comparteixo