Vés al contingut

La XAJI vol transformar el món des del moviment feminista!

Publicat el 22/12/2020

El moviment feminista és imparable i la XAJI, “Xarxa Activa de joventut per la igualtat” és un projecte que neix d'aquesta conjuntura i al mateix temps l'alimenta, dins l'àmbit educatiu.
La joventut de la XAJI vol transformar el món: la seva classe, el seu institut, el seu barri... perquè entén la injustícia que suposa tanta violència cap a les noies, dones i cap a altres col·lectius. Perquè estan indignades i indignats i són protagonistes del temps que viuen. I ho fan pensant, rient, creant, reunint-se amb altres joves, encara que aquest curs calgui reinventar-se. 

Les coordinadores territorials, ens expliquen què ha suposat posar en marxa la XAJI als diferents territoris: 

Cornellà del Llobregat: Incertesa, flexibilitat i paciència. També ens ha permès valorar, encara més, que res és impossible quan les persones implicades, coordinadores, alumnat i professorat referent tenen ganes, creuen en el projecte i entre totxs posem el nostre gra de sorra per superar tota mena d’obstacles. El resultat de tot aquest esforç ha sigut iniciar la XAJI a tots els Instituts públics de Cornellà adaptant-nos a la presencialitat i al format On-line segons la necessitat de cada centre. Ara ens sentim enfortides i amb molta creativitat i també amb la seguretat que aquest projecte té unes arrels ben fortes. Patricia Pedrera de l'Ajuntament de Cornellà i Aurea Ayón, Cooperativa Cúrcuma. 

Sant Adrià del Besòs: Ens afrontàvem a un curs amb moltes incerteses, però també amb moltes ganes i energia. El curs passat havíem hagut de deixar de veure'ns de cop i ens havíem vist immerses en una situació complicada i excepcional per a totes.  Així doncs, hem començat el curs amb una sensació agredolça i amb moltes preguntes: com es podrà donar la XAJI? Podrem entrar als centres? Podrem veure a les alumnes? Com serà fer les sessions amb la mascareta i respectant totes les mesures de seguretat? Com estaran les nostres alumnes, anímicament, amb tot el que està passant? Com fem per no perdre l'essència de la XAJI? I de moment aquí estem, il·lusionades i fent evolucionar la XAJI. Anem caminant, responent de mica en mica aquestes preguntes, amb energia i sempre aprenent unes de les altres i de tot plegat.  Miriam Comet, Gredi Dona. 

Districte de Sant Martí de Barcelona: La XAJI del districte de Sant Martí s'ha posat en marxa enguany amb certs canvis i inconvenients provinents de la situació de pandèmia i les mesures de seguretat decretades.
No obstant això, el professorat referent de cada centre, molt compromès, sempre ha tingut clara la necessitat de continuar amb aquest projecte d'apoderament juvenil que treballa per la igualtat. Aquests son els tres centres que conformen la XAJI de Sant Martí: INS Moisès Broggi, Ins Bernat Metge i INS MAria Espinalt, on participen unxs 40 joves en col·laboració amb altres tants, i han creat comptes d'Instagram per estar connectades entre si i poder difondre les seves accions.
Itsasne Gaubeka, Associació Gogara

Àlbum de fotografies

Comparteixo