Vés al contingut

La Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat (XAJI) obra fronteres amb el suport del programa europeu DAPHNE.

Publicat el 13/09/2022

Inicíem el projecte "Active Youth Network for Equality: promoting the role of youth and role model men for VAW prevention and gender equality” (XAJI), una iniciativa de lluita contra la violència masclista a les escoles, amb les entitats Conexus i l'Associação Plano i de Portugal, amb el suport del programa DAPHNE de l'Unió Europea.

A través de la prevenció de la violència masclista i la detecció de models relacionals abusius dins dels centres educatius participants del projecte, treballarem en el canvi social en relació a valors i actituds igualitàries i no discriminatòries, sempre amb perspectiva de gènere.

El projecte es centra en l'acompanyament i la formació de joves (12-17 anys) a les escoles de Catalunya (Espanya) i Porto (Portugal) per esdevenir agents de canvi per a la igualtat de gènere i la prevenció de la violència de gènere, posant l'accent en les figures del rol masculí i el seu impacte en el seu entorn social i comunitari.

Els i les agents de la XAJI seran referents, defensant i treballant en la prevenció i detecció de casos de violència de gènere en el context escolar, en la sensibilització de les seves companyes i companys, famílies i comunitats, amb el suport de les institucions locals.

El projecte es divideix en 4 àmbits de treball: 

  • Gestió i coordinació de projectes. 
  • Creació de capacitats, centrat en la formació i desenvolupament d'habilitats i recursos per als i les joves XAJI i també per als professors.
  • Participació i sensibilització, accions realitzades per sensibilitzar els i les companys de l'escola, comunitats i públic en general.
  • Suport psicosocial, suport i una orientació molt necessaris als i les joves que inicien un procés d'autorevisió.

El projecte té com a objectiu desenvolupar la capacitat crítica i transformadora dels i les joves, especialment dels homes joves, per responsabilitzar-se i comprometre's amb els valors d'igualtat de gènere, feminisme i inclusió.

La XAJI posa al centre la voluntat, els interessos i les motivacions que tenen els i les joves, examinant la seva realitat i qüestionant-la perquè esdevingui una experiència realment significativa per a ells i elles, alhora que puguin ser persones crítiques, compromeses amb la transformació social.

Els passats dies 20 i 21 de juny vam coordinar i dinamitzar una sessió de "Training of Trainers" (Formació de Formadores) a la ciutat de Porto (Portugal), amb l'objectiu de compartir i transmetre la metodologia de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat (XAJI) a l'Associação Plano, entitat que coordinarà el projecte en 5 escoles de la regió de Porto, acompanyant els i les joves de les escoles participants a esdevenir agents de canvi per a la igualtat de gènere, i referents de defensa dels valors feministes.

L'Associação Plano i treballa amb diversos públics objectiu: col·lectiu LGTBIQ+, persones víctimes de les violències masclistes i estudiants des de primària fins a l'universitat, en els àmbits de prevenció, intervenció, derivació i mapeig.

Durant la mateixa visita a Porto, l'equip  de la Plataforma va poder compartir reflexions i experiències amb institucions públiques locals. Va participar d'un espai de trobada amb Elísio Pinto, regidor de joventut del Gabinete de Juventude de Vila Nova de Gaia, que fomenta la participació juvenil i la creació d'oportunitats pel treball, l'educació no formal i la cooperació d'accions i projectes per i amb les i les joves de la ciutat.

Comparteixo