Vés al contingut

L'Escletxa s'obre camí!

Publicat el 14/12/2023

Passem per aquí per actualitza-vos sobre l'estat de l'Escletxa, una instal·lació artística contra els feminicidis. L'obra, creada per l’associació Ilium Collective i seleccionada en un concurs de la Plataforma, ocuparà la façana d'un edifici del carrer d'en Tripó al barri de Ciutat Vella de Barcelona i esdevindrà un espai de denúncia col·lectiva dels feminicidis i la violència masclista, així com d'homenatge cap a les seves víctimes i supervivents.

Gràcies a la tasca d'Ilium, l'equip de sensibilització de la Plataforma i el grup d'arquitectes i responsables de projectes i obres de l'Institut Municipal de Paissatge Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, ja tenim projecte tècnic! Les trobades mensual iniciades al juny han permès adaptar la proposta a l'edifici on s'instal·larà l'Escletxa, i sobretot conèixer l'estat real de la façana per dur a terme l'arranjament i les obres cap al mes de maig del 2024.

Mentre iniciem aquest procés, ens proposem donar a conèixer la proposta de l'Escletxa a entitats, organitzacions i col·lectives del barri i la ciutat. Volem compartir la iniciativa amb totes vosaltres i animar-vos a que imagineu amb nosaltres com fer d'aquest espai un lloc emblemàtic i referencial en la lluita feminista i la defensa d'una vida lliure de violències masclistes. Estigueu atentes perquè ben aviat presentarem de manera oficial la proposta i us explicarem com podeu participar-hi.

Si us sorgeixen dubtes, voleu rebre més informació o fer alguna aportació o proposta, contacteu amb l'equip de Sensibilització de la Plataforma:

  • Per correu: eherreraplataforma@violenciadegenere.org ajaraplataforma@violenciadegenere.org
  • Per whatsapp: +34 654 01 24 69  ;    +34 605 64 51 82. 

 

Conceptualització de l'Escletxa

Compartim també els conceptes que han utiltizat les companyes d'Ilium Collective per crear l'obra:

"Es presenta en forma d’esquerda, simbolitzant la lluita contra la violència masclista i la desigualtat social. Una esquerda que trenca els fonaments. Trenca la façana verticalment i deixa veure el seu interior una capa sòlida, una capa que serà el reflex de qui estigui veient-la. A l’interior de l’esquerda hi ha un mirall que reflecteix l’espai adjacent del Carrer Tripó i a qui sigui allí.

Inspirades per la forma de l’esquerda, i per com ja la va utilitzar com a metàfora Sílvia Federicci, la societat es veu fragmentada davant la violència gènere i la desigualtat social. Triem la imatge de l’esquerda com a ruptura o separació entre dues parts que haurien d’estar unides. L’esquerda, així com una arrel, emergeix com a reconeixement a les víctimes de feminicidis. És la força de moltes, des de diverses manifestacions feministes. Un teixit complex que s’entrellaça, agafa forma i trenca per pressió allò que ho oprimeix."

 

Notícies relacionades

ENLLAÇOS:

Àlbum de fotografies