Vés al contingut

Manifest per la centralitat del consentiment sexual

Publicat el 18/04/2023

🔴 Llegiu-lo, signeu i compartiu!

Prop de 1.500 col·lectius i entitats feministes, activistes i juristes d'arreu de l'Estat ja hem signat el manifest en defensa de la centralitat del consentiment sexual al Codi Penal.

La Proposició de Llei per reformar la part penal de la Llei Orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del Només sí és sí, pretén eliminar el consentiment com a element de definició dels delictes contra la llibertat sexual. L'aplicació d'aquesta reforma, que es debatrà i votarà el dijous 20 d'abril al Congrés dels Diputats, suposaria un retrocés al paradigma de les violències propi del Codi Penal de 2015 on la credibilitat de la víctima es definia a partir de l'exercici de violència física. La majoria dels atacs sexuals no deixen marques i tot i que en deixin, no sempre s'estimen com a signes de violència en l'àmbit judicial.

Davant d'aquesta greu vulneració dels drets de les dones, el moviment feminista ens plantem i denunciem que el consentiment no es negocia. Per això, instem a tots els grups polítics que formen part del Congrés i del Senat a donar suport únicament a les modificacions de la Llei de Llibertat Sexual que garanteixin la centralitat del consentiment en els delictes sexuals, en compliment del que preveu el Conveni d'Istanbul, com a forma de sostenir una fita històrica de la lluita feminista.

Comparteixo