Vés al contingut

Prevenció i abordatge de les violències masclistes, una tasca imprescindible a les entitats

Publicat el 07/07/2023

Ahir a la jornada Stop violències sexuals! vam constatar, una vegada més, la necessitat de comptar amb espais per treballar en la prevenció i l'abordatge de les violències sexuals a les nostres entitats.

La formació, organitzada per la Plataforma en col·laboració amb Torre Jussana, va constar d'un primer bloc teòric per aprofundir en el marc conceptual i jurídic de les violències sexuals amb Dones Juristes, i per revisar estratègies de prevenció i abordatge de les violències sexuals, sexistes i lgtbfòbiques a les entitats amb Equilatera Cooperativa. En el segon bloc es van presentar diverses eines i recursos per a entitats amb la Comissió de Protocol de Lafede.cat, l'Associació d'Assistencia a Dones Agredides Sexualment (AADAS) i l'Institut Barcelona Esport.

Al tancament de la jornada es va fer palesa la importància de generar espais pedagògics per parlar sobre violències sexuals, entendre l'estructura patriarcal que les sosté i els mecanismes que les reprodueixen i perpetren, i conèixer lleis que regeixen aquest tipus de violències i el seu desplegament per poder detectar-les i abordar-les. Ponents i assistents vam assenyalar la imperant necessitat de crear i enfortir espais dins de les entitats per reflexionar i crear consensos sobre què són les violències sexuals, i poder-les ubicar en un marc teòric per no caure en categoritzacions personals. Perquè si no ens apropem a la realitat de manera rigorosa i amb perspectiva feminista, difícilment la podrem atendre en tota la seva complexitat.

Cal que tinguem present que l'única manera de fer front a les violències sexuals és col·lectivament, amb responsabilitat social per erradicar-les. Per fer-ho als espais on treballem hem de desenvolupar protocols, mecanismes i instruments de detecció i estendre'ls a altres organitzacions; hem de promoure accions de sensibilització, formació i conscienciació per tal que no esdevingui un àmbit d’especialització sinó que es pugui transversalitzar en tots els àmbits. I sobretot, hem de fer-ho treballant amb totes les persones que configuren les entitats i enxarxant-nos amb entitats properes, per implicar-nos entre totes i que les propostes no quedin en paper mullat. 

Comparteixo