Vés al contingut

Projectes de cooperació amb Colòmbia

Publicat el 04/05/2018

Estem en un moment en que els projectes de cooperació amb Colòmbia es consoliden i s'enforteixen els lligams amb diferents organitzacions colombianes, com l'Organización Femenina Popular. 

Enfortint la participació ciutadana de les dones en els iàlegs nacionasl i regionals per la construcció de pau al territori, és un projecte que treballa per augmentar les capacitats de les dones lidereses, defensores de drets humans i víctimes del conflicte armat sobre els acords de pau amb les FARC EP i les agendes de diàleg amb l'ELN i el govern nacional. A través de la participació a l'Escola de Formació Política, sota l'enfoc d'educació popular i de gènere, que espera aportar no només els coneixements i reflexions sobre les diverses dinàmiques del moment històric del país, sinó també en la transformació dels patrons socioculturals que legitimen la discriminació i justifiquen la persistència del conflicte armat, encara arrelats en les comunitats, fins i tot en les més afectades i empobrides. 

Per aconseguir augmentar la participació ciutadana de les dones en escenaris de diàleg i interlocució en la implementació dels Acords de Pau amb les FARC i la taula de diàleg amb l'ELN, s'ha avançat substancialment a partir de la dinamització de l'articulació local de les organitzacions en l'espai de "Agendes territorials de dones per la pau", que es va trobar el 14 d'abril de 2018. 

En aquest espai es van realitzar acords per a la realització de la jornada "Diàleg Nacional de Dones i Trobades Regionals per la Participació per la Pau", de la regió del Magdalena Medio i Santander, a realitzar-se el dia 18 de maig de 2018 a Barrancabermeja.

La directora Nacional de l'OFP també ha participat de la reunió de coordinació nacional de la Juntanza de Mujeres, que ha vingut consolidant-se com una plataforma d'articulació de les organitzacions regionals i nacionals per a la incidència estratègica en els diàlegs de pau entre l'ELN i el govern nacional en nom de posicionar-hi els interessos, necessitats i propostes de les dones i l'enfocament de gènere.

Finalment, es va realitzar una acció pública d'incidència regional que va contribuir a consolidar la coordinació entre organitzacions i comitès de dones. Aquesta acció es va dur a terme els dies 1 i 2 de març de 2018 a la frontera entre Cúcuta (Nord de Santander) i Sant Antoni (Estat de Táchira - Veneçuela) com Trobada Nacional de Dones i Pobles per la Pau, exercici d'aliances per la pau entre moviments socials i processos fronterers entre Veneçuela i Colòmbia, on van participar 1.100 persones i entre elles el 60% eren dones. Amb el suport del projecte, van participar tres-centes (300) dones de la regió del Magdalena Medio. Durant l'acció es va realitzar un exercici de treball per taules temàtiques on es van recollir les agendes propostes per nodrir una agenda nacional de moviments socials per la pau i finalment es va realitzar un compromís final entre les persones participants d'impulsar la consecució de la pau a les nostres fronteres està més enllà de la dinàmica econòmica, del límit territorial enfortint la integració mitjançant el respecte mutu, al treball digne, productiu la justícia social i la trobada entre pobladors de dos estats nació.

Us deixem alguns enlaços interessants: 

Escola de formació: 

https://www.facebook.com/OrganizacionFemeninaPopular/photos/pcb.1865261770160786/1865256633494633/?type=3&theater

Agendes territorials: 

https://www.facebook.com/OrganizacionFemeninaPopular/photos/pcb.1857942544226042/1857942444226052/?type=3&theater

Altres accions d'incidència:

https://www.youtube.com/watch?v=8V4uG3Xiujs

Acció pública: 

https://www.facebook.com/OrganizacionFemeninaPopular/photos/pcb.1809125682441062/1809127062440924/?type=3&theater

http://www.colombiainforma.info/colombia-y-venezuela-uniendo-pueblos-por-la-paz/

http://www.eltiempo.com/colombia/otras-ciudades/ong-de-frontera-fomentan-lazos-de-hermandad-entre-colombia-y-venezuela-188634

https://www.telesurtv.net/news/uniendo-pueblos-por-la-paz-venezuela-colombia--20180303-0032.html

Comparteixo