Publicació de la guia "Trazar vidas dignas: hacia una economía feminista"
Les persones ens necessitem les unes a les altres i necessitem garantir la sostenibilitat del planeta per poder viure.
L’ecofeminisme aposta per un sistema social i econòmic basat en la interdependència de les persones i la ecodependència amb la natura. Aquesta premissa no té cabuda en el sistema actual capitalista, en el que les relacions entre les persones i la natura són mercantilitzades. En efecte, ens relacionem des de l’interès, intercanviem productes i serveis en un escenari de mercat, i només les tasques que generen un benefici monetari estan valorades. Per contra, les tasques que impliquen cures, atenció, sostenibilitat i millora de la vida són invisibilitzades perquè no aporten cap benefici sobre el capital.
Es necessari capgirar les prioritats socials i econòmiques imposades per el model hetero-patriarcal, racista i colonial, i posar al centre els valors feministes per transformar el sistema i recuperar la centralitat comunitària, el respecte per la diversitat i les cures. Es necessari reflexionar de forma col·lectiva per generar un nou model social i econòmic.
Davant aquesta necessitat de canvi neix la guia “Trazar vidas dignas: hacia una economía feminista”, un recurs creat en col·laboració amb l’associació Matriu, en el marc del projecte "Enfortiment de l'economia solidària i feminista de dones a la ciutat de Medellín", impulsat amb la Red Feminista Antimilitarista de Medellín. El projecte, amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona, busca promoure l'economia feminista, social i solidària entre dones activistes feministes que viuen en situació d'exclusió i precarietat a la ciutat de Medellín.
La guia, dirigida a entitats, col·lectius i grups d’activistes que vulguin introduir una mirada d’economia feminista al seu funcionament, també està oberta a qualsevol persona que vulgui reflexionar i repensar la seva manera de relacionar-se.
Aquest recurs fomenta i promou els espais de reflexió col·lectiva essencials per generar propostes valentes de ruptura amb el model econòmic actual, basades en els valors feministes i en principis ètics que permetin relacionar-nos entre nosaltres i amb el planeta des del respecte i la sostenibilitat.
La economia feminista abordada en la guia reclama la valorització de les tasques tan essencials que permeten l’equilibri i la cura de la vida i aposta per definir què és una vida digna, què hem de fer garantir-la i quins son els mecanismes i eines per fer-la efectiva.
Adjunt | Size |
---|---|
TRAZAR VIDAS DIGNAS: HACIA UNA ECONOMÍA FEMINISTA | 705.33 KB |