Reforcem les aliances feministes a Europa amb la WAVE
Els dies 18 i 19 d’abril hem estat a la Trobada Regional del Sud d’Europa de la xarxa Women Against Violence Europe (WAVE) a Estambul, Turquia. L'espai ha aplegat a més de 40 entitats feministes especialitzades de 7 països del Sud d’Europa (Estat espanyol, Itàlia, Malta, Grècia, França, Turquia, i Xipre) i ha servit per impulsar connexions i necessàries col·laboracions per l’erradicació de les violències masclistes a la regió.
Juntes hem explorat oportunitats per unir-nos en el difícil context en el que ens trobem, potenciant sinèrgies i cooperació per un impacte a nivell sociopolític en la defensa de la vida de les dones a Europa. Un dels temes centrals, que hem coincidit en identificar com prioritari en tots els nostres contextos, ha estat la ofensiva reaccionària contra les dones des de postures polítiques conservadores. L'increment generalitzat en el qüestionament dels feminismes, de les violències masclistes, així com dels serveis especialitzats d’atenció a aquestes violències ens preocupa com a entitats feministes de la regió, i ens obliga a buscar estratègies i mecanismes d’incidència i sensibilització per protegir-nos, garantir els drets assolits i continuar avançant en el camí que ens queda per fer.
En aquest sentit, la Directiva del Parlament Europeu sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica ha estat objecte de debat i anàlisi de possibles vies d’actuació. Hem considerat que el principi d’acord avançat entre les parts desdibuixa el concepte de consentiment a la legislació en casos de violència sexual, i subordina els serveis especialitzats d’atenció a les dones en casos de violència masclista als serveis generalistes, contravenint les recomanacions de la Convenció d’Estambul. Les actuacions d’incidència i millora avançades s’orienten al període de revisió de 5 anys inclòs a la Directiva.
En el marc de la trobada, des de la Plataforma hem dinamitzat un taller sobre violència feminicida. Amb el títol Compartint experiències en l’anàlisi, recol·lecció de dades i legislació nacional sobre la violència feminicida, hem obrert un espai per conceptualitzar el fenomen del feminicidi i les seves tipologies, així com la mancança de dades estandarditzades a nivell europeu.
Valorem la importància i necessitat de trobar-nos amb companyes feministes a nivell regional europeu, de compartir les nostres realitats, emmirallar-nos les unes en les altres, i desenvolupar estratègies, aliances i sinèrgies conjuntes, que ens permetin una millor coordinació i acció col·lectiva per defensar els drets de les dones. Perquè juntes som més fortes, i la realitat dels Estats membres de la Unió Europea no es pot entendre de manera separada a la de la resta, en tant xarxa interconnectada i profundament imbricada.
La WAVE, que enguany celebra el seu 30 aniversari, està formada per més de 170 organitzacions membres de 46 països europeus i treballa per la prevenció i protecció de dones i nenes de les violències masclistes. Amb la seva tasca reforça les capacitats de les entitats membres per incidir de manera individual i col·lectiva en millores legislatives, investigació acadèmica, i sensibilització social. Des de la Plataforma hi participem per sumar esforços en defensa de la vida i els drets de totes a nivell europeu.