Vés al contingut

Sobre la condemna a Dani Alves

Publicat el 23/02/2024

El futbolista Dani Alves ha estat condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó per agressió sexual, una decisió judicial que reconeix l‘experiència i la credibilitat de la dona agredida. Més enllà de valorar la pena, que per aquest tipus de delictes pot variar entre els 4 i els 8 anys, celebrem que el tribunal hagi condemnat els fets, contribuint així a estendre l’imaginari social de rebuig a qualsevol tipus de violència. Una lluita històrica del moviment feminista aquí i arreu.

El ressò mediàtic del cas permet enviar un missatge a tot el món contra la impunitat, també quan els agressors són personatges públics i socialment reconeguts. I contribueix a qüestionar els mites al voltant de les violències sexuals, demostrant que en la majoria de casos els agressors no són monstres o persones aïllades socialment, sinó qualsevol home socialitzat en un sistema patriarcal.

Celebrem que durant el procés judicial s’hagi protegit la imatge de la víctima i que finalment s’hagin imposat mesures de reparació cap a ella, tot i que sabem que els danys morals són irreparables. Volem enviar tot el nostre suport a la supervivent i la seva advocada, així com a tot el seu entorn, que han hagut d’afrontar un llarg procés de qüestionament i judici social per arribar fins aquí. Esperem que aquest cas marqui un abans i un després en la credibilitat cap a les víctimes d’agressió sexual.

Des de la Plataforma continuem defensant la centralitat del consentiment en l’exercici de la pròpia llibertat sexual. Una voluntat que tot i ser expressada, explícita o implícitament, pot ser reversible, perquè està condicionada per factors del propi context i per una estructura que naturalitza tot tipus de violències masclistes. Volem deixar clar que el que posa en risc les víctimes no són les seves decisions sinó les conductes dels agressors.

Prou violències masclistes!

Àlbum de fotografies

Comparteixo