Vés al contingut

Per totes les que ja no hi son

Publicat el 16/01/2024

Ahir vam sortir al carrer per recordar i homenatjar les dones i criatures assassinades per la violència masclista. Com cada tercer dilluns de mes vam celebrar la concentració Prou Feminicidis, una trobada on humanitzem les xifres de feminicidis i crims per violència vicària i fem visible que estan assassinant les nostres veïnes, companyes, amigues, mares i criatures. 

La primera concentració de l'any la vam organitzar amb les voluntàries de la Plataforma i vam comptar amb l'actuació de Masta Quba, rapera, migrant, activista antipatriarcal i antirracista. Una artista que posa el cos, la veu i l'ànima per denunciar les violències masclistes, per animar-nos a no restar callades, a aprofitar tots els altaveus i respondre davant d'aquesta injustícia. Pels carrers de Ciutat Vella van ressonar les cançons d'Autodefensa, Nosotras tenemos otros datos i Aborto.

 

 

Juntes, hem dit els noms de totes les dones i criatures assassinades des de la darrera concentració i hem fet balanç dels feminicidis produits durant el 2023 i en els darrers vint anys des que es comptabilitzen al nostre territori:

  • El 2023 s’han comptabilitzat 106 feminicidis a l'Estat Espanyol i 15 a Catalunya, sent la 3a comunitat autònoma que acumula la major taxa de feminicidis de l’estat espanyol. La mitjana d’edat era de 45 anys.  
  • El 59% dels feminicidis s’han donat en contextos íntims, assassinats comesos per un home amb qui la víctima tenia o havia tingut una relació o un vincle sexoafectiu.
  • El 40% de les dones havia denunciat o hi havia antecedents de violència masclista.
  • 52 menors de 18 anys han quedat orfes de mare. Aquestes són les víctimes oblidades, i tansols des del 2015 comencen a rebre el reconeixement com a víctimes de la violència masclista.  
  • Des de 2003 a l'Estat hem comptabilitzat 1.239 feminicidis íntims.

Desitgem de tot cor no haver de sortir el proper tercer dilluns, si tornem aquí és perquè una companya, una amiga, una veïna dels nostres barris i comunitats ha estat assassinada. Per això continuarem cridant: prou feminicidis!

Àlbum de fotografies

Comparteixo