Vés al contingut

Un clam unitari contra les violències masclistes a l'esport

Publicat el 05/09/2023

Ahir a la tarda, mig miler de persones ens vam concentrar a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar un esport lliure de violències masclistes sota el lema "S'ha acabat!". Durant l'acte, convocat per la Plataforma, diversos col·lectius feministes, entitats i institucions vam expressar el nostre rebuig davant dels actes d'agressió sexual i abús de poder comesos pel president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) cap a la jugadora de la selecció Jennifer Hermoso, i tota l'allau de violències, encobriments i assenyalaments cap a ella i el moviment feminista desencadenats arran dels fets.

L'acte va començar amb el parlament de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, a càrrec de la presidenta Montserrat Vilà i la directora Remei Saez. El comunicat va ser contundent contra els actes del president de la RFEF i de tots els Rubiales que exerceixen violència masclista impunement sobre una estructura esportiva patriarcal. Vilà i Saez van animar a les assistents a donar suport a Jenni Hermoso i la selecció femenina de futbol, actual campiona del món, i van recordar la importància de la lluita feminista organitzada per fer avançar les consciències col·lectives. "El moviment feminista és el que aconsegueix canviar costums, hàbits, mites i tabús ancestrals, que menystenen, sotmeten i agredeixen a les dones per part dels homes, la societat, la moral i les institucions del poder polític actual", van remarcar. Ambdues van posar èmfasi en la importància de teixir i enfortir les aliances feministes davant de l'ofensiva patriarcal que amenaça els nostres drets, des dels carrers fins les institucions. Una qüestió que serà central en el XIX Fòrum Contra les Violències de Gènere, que es celebrarà els dies 2, 3 i 4 de novembre a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

A l'espai de micròfon obert, van prendre la paraula els sindicats unitaris de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) i Unió General de Treballadors i Treballadores (UGT); les entitats feministes Novembre FeministaCa La DonaDones No Standards i Lliures i combatives; una ex jugadora de l'equip femení del Futbol Club Barcelona i una dona en defensa de la lluita feminista a l'Afganistan, que va donar una dimensió internacional a la lluita contra les violències masclistes. També van assistir a la concentració Dones per la República, la Comissió de Dones Advocades de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Marea Verde, Fúria Mexicana, Creación Positiva, Hèlia Dones, Dones en xarxa i el Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional.

Els parlaments institucionals van anar a càrrec de la Consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, la Secretària General de l'Esport i l'Activitat Física de Catalunya, Anna Caula, i la nova Regidora de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil Eiroá. Entre les participants també vam comptar amb representants dels partits Esquerra Republicana de Catalunya, En Comú Podem, Junts per Catalunya i el Partit Socialista de Catalunya.

Ahir vam cridar juntes "Totes som Jenni", avui continuem treballant per construir una realitat lliure de violències masclistes en tots els àmbits de la vida. Mil gràcies a totes les que vau donar suport a la concentració d'ahir, a totes les que lluiteu incansablement des de les vostres entitats i col·lectius per defensar els drets de les dones i per fer front als atacs del patriarcat. Des de la Plataforma, ens continuarem trobant cada tercer dilluns de mes a la Plaça Sant Jaume per denunciar els feminicidis de les nostres companyes. Com sempre, us hi esperem.

Si en toquen a una, responem totes!

 

Recull de premsa

324 Notícies Mig miler de persones es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona per donar suport a Jenni Hermoso

Telenotícies vespre TV3 Concentració de suport a Jennifer Hermoso

Betevé Concentració en suport de Jennifer Hermoso a la plaça de Sant Jaume

RAC1 Mig miler de persones es reuneixen a la plaça Sant Jaume de Barcelona per donar suport a Jenni Hermoso

Cadena SER "S'ha trivialitzat molt el que significa un petó"

El Periódico Barcelona le saca tarjeta roja a Rubiales en una concentración en la plaça Sant Jaume

La Vanguardia Mig miler de persones es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona per donar suport a Jenni Hermoso

SPORT Concentración en Barcelona para apoyar a Jenni Hermoso

El Nacional El feminisme treu targeta vermella a Luis Rubiales al centre de Barcelona

La Mañana Mig miler de persones es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona per donar suport a Jenni Hermoso

 

Àlbum de fotografies

Comparteixo