Vés al contingut

Xerrada #ProuFeminicidis a l'UPF. Com s’aborden els assassinats per violència masclista des de les polítiques públiques?

Xerrada
Sala Albert Calsamiglia de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, al Campus Ciutadella (). c/ Ramon Trias Fargas, 25-27 Barcelona

Nova xerrada del cicle #ProuFeminicidis

Què entenem per feminicidi?

Com s’aborden els assassinats per violència masclista des de les polítiques públiques?

El proper 8 de maig en parlarem a la propera xerrada del cicle #ProuFeminicidis.

L'activitat, organitzada i dinamitzada per la Plataforma i la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb Feminicidio.net, es centrarà en analitzar la punta de l'iceberg de les violències masclistes. Us esperem d'13:00 a 14:30h a la sala Albert Calsamiglia de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, al Campus Ciutadella (c/ Ramon Trias Fargas, 25-27, Barcelona).

Començarem la sessió introduint i contextualitzant els feminicidis i com els categoritzem segons la seva tipologia. Per definir-los, parlarem de l'origen del terme i quin abast tenen actualment a escala global i local. Analitzarem també quin impacte tenen les polítiques públiques vigents per combatre'ls. Tancarem amb un espai per compartir dubtes, inquietuds o aportacions sobre el tema, un diàleg col·lectiu per pensar juntes què podem fer per fer front a aquesta realitat.

Per parlar-ne comptarem amb Graciela Atencio, periodista, directora de Feminicidio.net i de Geo Violencia Sexual. La ponent ha exercit la seva professió durant més de dues dècades en premsa escrita, televisió i ràdio, a l'Argentina, Mèxic i l'Estat espanyol. El 2010 va fundar l'observatori contra les violències masclistes Feminicidio.net, que ha obtingut el reconeixement de l'Academic Council of the United Nations (ACUNS), i des del laboratori Geo Violencia Sexual investiga i estudia aquest tipus de violències. Amb un ampli bagatge en la matèria imparteix cursos, tallers i conferències arreu.

El cicle de xerrades #ProuFeminicidis fa d'altaveu del coneixement i l'experiència d'activistes i professionals de diferents àmbits, per posar llum sobre el fenomen dels feminicidis, les causes que el provoquen i algunes estratègies per passar a l'acció. Cal combatre la violència feminicida a tots els nivells, per garantir una vida lliure de violències masclistes

ELS FEMINICIDIS, UNA XACRA SOCIAL

Els feminicidis no cessen i continuen sent la principal causa mortal violenta de les dones. Si incloem les dones assassinades pel sol fet de ser dones, la xifra augmenta i si afegim les temptatives d'homicidi les xifres es multipliquen.

Des de l'1 de gener de 2003 fins avui, 1.246 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, segons dades del Ministerio d'Igualdad. Només durant el 2023, es van produir 56 feminicidis íntims. Des de principi d'aquest any, Feminicio.net ja ha registrat 22 feminicidis i altres assassinats de dones a mans d'homes. Els femenicidis són l'expressió mortal d'aquestes violències sistèmiques en les societats heteropatriarcals. Les violències masclistes deriven de la masculinitat tòxica que els homes hi han de desconstruir de forma contundent, erradicant qualsevol mecanisme de control, poder i privilegi. 

És imprescindible que parlem amb dades rigoroses per tal de visibilitzar la magnitud de la problemàtica social en totes les seves dimensions, causes i característiques. No es tracta d'un fenomen aïllat. Les violències masclistes estan presents en tots els àmbits de la vida: a casa, a la feina, al carrer, a tot arreu. 
 
Per combatre-les és necessari sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania i transformar les estructures socials que la perpetuen. El compromís social i institucional són clau per fer-li front, però calen recursos i deixar de normalitzar les violències i els crims masclistes. És important donar visibilitat a diferents estratègies que la societat civil estem duent a terme per frenar la violència feminicida, i quines podem implementar per exigir als responsables de garantir els drets humans i la protecció efectiva de les dones

Comparteixo