Observatori de Feminicidis: continuem treballant per protegir la vida de les dones a Colòmbia
Acabem l'any amb el tancament de la segona fase del projecte Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia, concretament a les regions del Chocó, Antioquia i el Magdalena Medio. La iniciativa compta amb la participació de diverses entitats del territori català i colombià: la Plataforma unitària contra les violències de gènere i La Sur-Feminicidio.net com a entitats agrupades i la Organización Femenina Popular (OFP), la Red Feminista Antimilitarista i la Corporación Humanas com a entitats sòcies. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) aporta el finançament.
L'avaluació de la segona fase del projecte amb els equips de les entitats que en formen part, ha aportat importants consideracions, recomanacions i conclusions que validen, a la vegada que avancen en la millora i enriquiment de la intervenció desenvolupada. En el seu transcurs, hem aplicat la metodologia de cercles d'autoprotecció i hem promogut l'augment en la capacitat d'incidència de les lideresses comunitàries, l’adequació de tres protocols regionals de seguretat per a les dones, l’enfortiment de l’Observatori Colombià de Feminicidis per incidir en la investigació i comunicació sobre la violència feminicida i l'adopció per part de titulars d'obligacions de mesures específiques a les polítiques i protocols de seguretat per a les dones. Pel que fa a mesures de sensibilització sobre els feminicidis a Colòmbia i Catalunya, també hem realitzat la campanya de prevenció Quererme es poder, la Conferència Internacional Violència Feminicida, atureu la guerra contra les dones, i l'estudi d’investigació amb la Universitat de Girona Respostes a la Violència Feminicida des de la Societat Civil.
Segons l'avaluació, per a les dones participants en els cercles d'autoprotecció, la intervenció a través d'aquesta metodologia ha estat una resposta real a les necessitats de protecció, suport jurídic i construcció d'autonomia que les ha allunyat de manera efectiva del risc de violència feminicida. Les estratègies implementades han provat la importància i l'efectivitat en termes d'un abordatge integral, compromès i efectiu a les problemàtiques de les dones en risc de feminicidi ateses.
Algunes de les seves valoracions han estat:
- “Me siento mucho más valorada como mujer, me siento con la fuerza suficiente para enfrentar este problema”
- “Aprendí a poner límites, ser consciente de los límites, hasta de lo que está sintiendo el cuerpo, a reconocer las emociones para tramitarlas, escuchar, acompañar y no juzgar”
- “A mi el círculo me salvó la vida”
El projecte en xifres
- Al projecte hi han participat 39 dones en risc alt de feminicidi de les regions del Chocó, Antioquia i el Magdalena Medio, així com 107 persones properes, que han fet part dels cercles de protecció d’aquestes dones, donant-les suport i recolzant el seu procés de sortida del cicle de violència.
- 134 persones funcionàries públiques han estat formades i sensibilitzades en els factors de risc diferencial que afecten a les dones en situació de violència, partint dels protocols territorials per la seguretat i protecció de dones en risc de feminicidi.
- 7 mesures de protecció de la vida de les dones proposades per lideresses comunitàries de les entitats a Colòmbia han estat aprovades per titulars d’obligacions de les tres regions d’incidència del projecte.
- 53 publicacions especialitzades sobre violència feminicida a Colòmbia, amb enfocament nacional, regional, i per grups específics de població, han estat desenvolupades i publicades.
- S’ha generat un procés de formació i optimització metodològica del sistema d’informació, anàlisi i documentació de la violència feminicida de l’Observatori de Feminicidis Colòmbia, amb el suport i acompanyament de Feminicidio.net.
- La campanya de comunicació “Quererme es poder” per la prevenció del feminicidi, ha arribat a un total de 367.701 persones, a Colòmbia i Catalunya.
- 470 persones van assistir a la Conferència internacional Violència Feminicida, atureu la guerra contra les dones, i 1277 persones han visualitzat les ponències en diferit, a les xarxes de la Plataforma.
- S’ha desenvolupat un estudi d’investigació amb la Universitat de Girona, “Respostes a la Violència Feminicida des de la Societat Civil: una anàlisi d'intervencions transformadores en la prevenció de violències i la protecció de la vida de les dones a Europa i Amèrica Llatina”, que recull i analitza experiències d'intervencions desenvolupades des de la societat civil per la prevenció de la violència feminicida i violències masclistes.