Vés al contingut

Aprenentatges, coneixements i sinergies a Colòmbia

Publicat el 03/06/2024

Una vegada més, tornem del viatge anual a Colòmbia amb un munt d'aprenentatges i coneixements i reforçant les aliances feministes més enllà de les fronteres. Des de l’àrea d’internacional hem visitat els cinc territoris on duem a terme diversos projectes de cooperació amb la intenció de trobar-nos amb les sòcies colombianes, participar en algunes de les accions que planifiquem conjuntament, i fer treball d’incidència política amb les institucions governamentals. La tasca que duem a terme en territori colombià està relacionada amb la que fem a Catalunya i es centren en l'atenció, la prevenció i la sensibilització per garantir el dret a una vida lliure de violències masclistes.

Trobades i enxarxament a Quibdó

La nostra visita va començar al municipi de Quibdó (Chocó) on, amb les companyes de la Corporación Humanas, duem a terme dos projectes que tot just s'han començat a implementar enguany. Per un costat l’Observatori de Feminicidis per a la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia en la seva tercera fase, i per l’altre Regles de Quibdó: Construint la pau amb dones privades de llibertat.

Aprofitant la nostra visita, vam presentar ambdós projectes en diversos espais. D'una banda, en una trobada amb organitzacions de la societat civil de la ciutat i representants d'institucions governamentals municipals i departamentals, on també vam poder construir sinergies i aliances. De l'altra, en una reunió amb la Secretaría de Inclusión y Cohesión Social municipal, la Comisaria de Familia, la Universidad Tecnológica del Chocó, la Defensoría Regional del Pueblo i la Secretaría de las Mujeres municipal amb la finalitat de considerar possibles articulacions i col·laboracions.

Finalment, també vam tenir l’oportunitat d'assistir en dues activitats directament vinculades amb els projectes. Per una banda, una trobada amb familiars de dones privades de llibertat, en la que es va realitzar un diagnòstic familiar per entendre la situació i problemàtica de cada dona, i per l’altra, una sessió amb dones supervivents de violències masclistes que han format part del procés d’acompanyament psico-jurídic de la Corporación Humanas.

Cercles de dones i treball de la masculinitat a Medellín

La segona etapa del viatge va ser a la ciutat de Medellín (Antioquia) on treballen dues de les nostres organitzacions sòcies, la Corporación Amiga Joven i Republicanas Populares (ex Red Feminista Antimilitarista).

Amb les primeres, vam participar a dues activitats del projecte Juntanza pel dret a la pau, la ciutat i una vida lliure de violència que estem implementant juntes. Va ser bonic estar presents en un dels cercles de cura amb dones joves, un espai íntim i segur per a compartir emocions i cuidar-se. També participar a la trobada de clausura dels laboratoris de transformació de masculinitats, on vam poder escoltar de primera mà l'impacte d'aquest procés en la vida dels joves que hi han participat, des dels reptes que s'han trobat al llarg del camí fins les estratègies que han utilitzat per resoldre'ls.

Amb les segones, vam poder compartir una activitat dins de la tercera fase del projecte Observatori de Feminicidis. El taller estava destinat a treballar l’expressió de les emocions mitjançant la manipulació d’argila amb dones supervivents de violència masclista, una pràctica estimulant i reparadora a la vegada.

Prevenció de les violències en territori indígena a Paéz

La tercera etapa del viatge ens va portar fins al municipi de Paéz (Cauca) on acompanyades per les sòcies locals Uywesx Gaitana Fiw vam fer un intercanvi de coneixements i experiències. Al territori indígena de Mosoco, ens vam trobar amb un grup de dones participants del procés de formació per la prevenció de les violències masclistes en aquest i altres territoris, així com amb les autoritats locals pròpies. Com a part de la trobada es va presentar una dansa i un concert de música tradicional indígena de l’escola del territori, i vam poder gaudir d'una olla popular, el dinar organitzat per les dones participants de l’activitat.

Durant l’estada al municipi també vam tenir l’oportunitat de trobar-nos amb l’alcaldia de Paéz per compartir preocupacions i buscar formes de col·laborar per a la protecció de la vida de les dones supervivents de violència masclista.  

Incidència social i política contra els feminicidis a Lebrija i Barrancabermeja

Al departament del Magdalena Medio vam visitar les localitats de Lebrija i Barrancabermeja. A la primera parada, vam visitar les nostres sòcies locals, l'Organización Femenina Popular (OFP) i el seu centre Bionatural La Comunera, un lloc molt emblemàtic per elles caracteritzat per la biodiversitat i amb un recorregut obert al públic de connexió amb la naturalesa. A la segona, vam tenir l’oportunitat de visitar els recursos d'acompanyament a dones supervivents de violència dins del projecte Juntes ens cuidem.

Amb l'OFP, Republicanas Populares i la Corporación Humanas, totes elles membres de l'Observatori de Feminicidis, vam participar en una de les sessions dels Diàlegs Regionals de Dones per una Vida sense Violències previst en el projecte. En aquest espai vam compartir coneixements i experiències en la prevenció i problemàtica del feminicidi, així com la feina que duem a terme des del projecte.

Aprofitant de la nostra presència i la de les companyes, vam dur a terme dues reunions amb institucions publiques, una amb la Secretaría de la Familia y las Mujeres i una altra amb la direcció de Fiscalia Regional, amb la intenció de reforçar el treball d’incidència per a la protecció de les dones que fa la OFP amb les autoritats locals.

Cerca de suport institucional a Bogotà

Els últims dies del viatge els vam passar a Bogotà (Cundinamarca) on vam assistir a dues reunions institucionals amb els representants del Govern de Catalunya a Colòmbia i de l’Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo (AECID). Allà vam presentar el treball que du a terme la Plataforma al territori colombià, amb la intenció de trobar oportunitats de col·laboració i per a estudiar possibles sinergies que es puguin generar a nivell territorial.

En total han estat tres setmanes molt intenses, visitant llocs i projectes diferents, sovint en contextos complexos però també una oportunitat per reforçar les aliances amb les organitzacins amb qui treballem. Al mateix temps, ens permet veure i viure els impactes que generen els projectes que impulsem en la vida de les dones i persones que hi participen. Sense cap mena de dubte és un dels moments més importants del any per l’àrea internacional i ens permet recarregar energies i donar sentit a la feina que fem durant la resta de l’any des de Barcelona.   

Àlbum de fotografies

Comparteixo