No les oblidem. No perdonem. Exigim justícia.
La plaça Sant Jaume de Barcelona va acollir ahir al vespre una nova concentració convocada per la Plataforma, que des del 2006 es reuneix cada tercer dilluns de mes per denunciar els feminicidis i recordar les víctimes de la violència masclista a Catalunya i a l'Estat espanyol.
Des de la darrera concentració del mes de febrer, s'han comptabilitzat cinc nous feminicidis, fet que eleva la xifra a 1.298 feminicidis íntims des del 2003 i 63 infants víctimes de violència vicària des del 2013. Durant l'acte, es van llegir els noms de les dones assassinades en aquest últim mes, seguit d'un minut de silenci.
En la lectura del manifest es va denunciar que els feminicidis no són casos aïllats, sinó la conseqüència d'un sistema patriarcal, capitalista i colonial que oprimeix les dones, especialment aquelles que pertanyen a col·lectius vulnerabilitzats. La Plataforma també va posar èmfasi en la urgència d'aplicar mesures estructurals i col·lectives per erradicar les violències masclistes i garantir la protecció de les dones.
L'acte va ser acompanyat de l'actuació de Quinny Martínez y las Tamboreras del Caribe, un col·lectiu de dones artistes que van interpretar "Llaga", una peça que converteix el dolor en resistència a través del repentisme poètic i la percussió.
Durant l'acte es va recordar especialment l'assassinat de la Maria Belén Cortés Flores, educadora social de 35 anys, mentre treballava en un pis tutelat a Badajoz. La Plataforma va denunciar la desprotecció de les professionals del sector social, un sector molt feminitzat, i la necessitat urgent d'inversió en recursos per a la infància i l'adolescència en situacions de vulnerabilitat. També es va posar el focus en la greu situació que es viu a Colòmbia, on l'any 2024 es van registrar més de 815 feminicidis, una xifra històrica. En la lectura del manifest es van denunciar aquestes dades i es va exigir la necessitat de mesures urgents per una vida lliure de violències masclistes a tots els territoris.
Avui, amb determinació, denunciem: El 2024, Colòmbia va registrar més de 815 feminicidis, un nombre històric. Segons l’Observatorio de Feminicidios de Colombia, només al gener de 2025 ja s'han comptabilitzat 79 feminicidis, 15 més que el mateix mes de l'any anterior. Aquesta realitat és una ferida oberta que no podem ignorar. Propostes per a la vida i la dignitat de les dones. Des de fa 52 anys, l' Organización Femenina Popular treballa per la pau i la seguretat de les dones. Les veus de mares, filles, germanes i companyes han creat espais d'esperança i resistència, fonamentant la nostra lluita. El projecte "Juntas nos cuidamos" és una mostra d’aquest compromís. Proporciona un refugi temporal per a dones 2 víctimes de violència de gènere al Magdalena Medio, oferint-los un lloc segur d’emergència i protecció. Malgrat aquests esforços, la violència continua sent una realitat constant, especialment per a aquelles que lluiten pels drets humans. És intolerable que les dones defensores de drets humans pateixin una doble violència: per ser activistes i per ser dones, sovint provinent dels seus propis entorns. També denunciem que les dones migrades i exiliades, per la seva vulnerabilitat múltiple, són víctimes d’aquesta violència estructural i feminicida que el sistema global ignora. Avui, rendim homenatge a Doris Valenzuela, Francy Martínez i a totes aquelles assassinades en la ruta migratòria. Les seves morts continuen impunes per la negligència judicial i el silenci del racisme estructural. No les oblidem. No perdonem. Exigim justícia. Seguim lluitant per un futur on les dones visquin segures, amb els seus drets respectats. Exigim un canvi immediat. Ens cuidem, ens defensem, i ho farem juntes.
La Plataforma va recordar la importància de la mobilització ciutadana i va animar a sumar-se a les seves accions, amb l'esperança de no haver de tornar el tercer dilluns vinent. Consulta el manifest aquí.
Adjunt | Size |
---|---|
Manifest_170325_def[1].pdf | 180.64 KB |