Acte amb entitats feministes al Parlament per commemorar els 10 anys de l’aprovació la Llei 5/2008
En el marc del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, dilluns 19 de novembre va tenir lloc a l’auditori del Parlament de Catalunya un acte per commemorar el desè aniversari de l’aprovació de la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista i avaluar-ne la seva aplicació.
A l’acte, moderat per la periodista de Crític Laia Soldevila, hi van intervenir la presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vilà, Marisa Fernández, de Dones Juristes, Beatriu Masià, cofundadora i actual presidenta de Tamaia Viure sense Violència i Isabel Muntané, periodista feminista i sòcia fundadora d’Almena Cooperativa Feminista.
Totes elles van destacar conjuntament els avenços que suposà la llei, com ara la perspectiva de considerar les dones no com a víctimes, sinó com a persones amb drets, i també les mancances en el seu desplegament, algunes presents de forma estructural en la llei, d’altres que són dèficits en la seva explicació i el pressupost insuficient amb què compta aquesta. Amb tot, les entitats van destacar que va ser una “llei fonamental i capdavantera”, i van apostar perquè arran del seu desè aniversari s’analitzi des de l’àmbit polític el que s’ha fet i, sobretot, el que encara manca per fer de la llei un “veritable instrument per al dret de les dones a erradicar la violència masclista”.
* Podeu veure el video de l’acte aquí: https://www.parlament.cat/web/canal-parlament/videos/index.html?p_cp1=8241480
La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, així com diverses de les entitats convidades ahir, va participar de la redacció de la Llei 5/2008, com a entitat consultora, responent a un dels principals objectius amb que va ser creada la Plataforma: la incidència política per una articulació legal que defensi els drets de les dones.
Volem agrair a l’organitzadora de l’acte Tània Verge, a la moderadora Laia Soldevila i al president del Parlament Roger Torrent per haver-nos convidat a participar de l’acte.