La Plataforma enforteix les aliances feministes internacionals
El passat març, la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere va participar activament en la 69a Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW69) de les Nacions Unides, celebrada a Nova York. Cada any, la CSW se celebra per debatre i establir compromisos polítics per avançar en els drets de les dones i nenes arreu del món. Aquest any, però, la CSW69 ha estat marcada per les tensions generades pel creixent pes de governs conservadors i antifeministes, els quals han pressionat per diluir conceptes claus per la defensa dels drets de les dones i per introduir llenguatge regressiu a les declaracions oficials. Davant d’aquesta ofensiva, la incidència política, la defensa dels drets i la presència estratègica en aquests espais és, ara més que mai, imprescindible.
Aquest espai internacional evidencia la importància de teixir aliances sòlides entre entitats i institucions per assolir una vida lliure de violències masclistes. En aquest sentit, la Plataforma ha treballat estretament amb organitzacions feministes i de drets humans, tant a escala nacional com internacional, per enfortir aliances i estratègies comunes. A més, ha reforçat la seva tasca d’incidència política participant activament de la mà d’institucions com la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, la Regidoria de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya, destacant trobades com la recepció de la delegació catalana a Nova York i la coorganització d’un acte amb el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC).
Entre les principals demandes que s’han presentat en aquesta edició de la CSW69, destaca la necessitat d’un compromís real per part dels estats per erradicar les violències masclistes en totes les seves formes, incloent-hi la violència digital, econòmica i institucional. A més, s’ha reivindicat l’accés universal a serveis d’atenció i protecció per a les víctimes, així com la millora dels mecanismes de prevenció. Així mateix, s’ha posat de manifest la importància de la coeducació i la necessitat d’incloure la perspectiva feminista en totes les polítiques governamentals.
Estratègies feministes internacionals des del territori
Recentment, en l’àmbit local, la Plataforma ha participat activament a “Converses Feministes”, un espai de reflexió col·lectiva i diàleg obert entre dones, entitats i institucions per construir polítiques públiques amb perspectiva feminista. Aquesta acció d’incidència, impulsada des de l’Ajuntament de Barcelona a través de grups de treball amb el teixit associatiu i feminista barceloní dels que la Plataforma hi va ser part, té com a objectiu esdevenir un mecanisme de participació transformadora per abordar els grans reptes que encara dificulten una igualtat real i efectiva.
La Plataforma ha tingut un paper clau en la taula d’aliances feministes internacionals, on s’han compartit experiències i visions al voltant de la importància d’enfortir les connexions globals i locals des dels feminismes. La sessió ha comptat amb la participació de Laura Pérez, especialista regional de cures d’UN Women, i María Eugenia Blandón, doctora en Psicologia Social, amb la moderació de Manuela Rota, responsable de l’Àrea Internacional de la Plataforma.
Ambdues accions han reforçat la missió de la Plataforma: impulsar la transformació social mitjançant la incidència política, l’enxarxament feminista i la defensa dels drets de totes les dones i nenes. Aquest treball conjunt entre territori i internacionalització és clau per garantir avenços reals cap a una societat lliure de violències masclistes.