Primer any amb el programa “Joves mobilitzats per una vida lliure de violències”.
Des de l’inici de aquest any 2020 hem posat en marxa el programa “Joves mobilitzats per una vida lliure de violències”, liderat per InteRed i la Plataforma, que té per objectiu millorar competències, compromís i participació de les comunitats educatives en la construcció d’entorns educatius lliures de violència per millorar l’abordatge i l’educació per a la igualtat de gènere a Catalunya.
Entre las accions desenvolupades, el programa contempla que els centres educatius incrementin les seves capacitats d’incidència i acció per prevenir i actuar a favor d’entorns educatius lliures de violències masclistes i que incorporin pràctiques i/o polítiques coeducatives a les aules.
Què destaquem d’aquests set primer mesos de treball?
-
Disseny d’una línia de base (LdB) per fer diagnosi d'accions i mesures coeducatives dins dels centres educatius.
-
Creació d’un Grup de treball d’expertes per l’Elaboració participativa d'estratègia d'intervenció amb joves d'entre 12 i 18 anys per la mobilització social a favor dels DDHH de les dones.
-
Elaboració d'un Pla formatiu Docent "coeducació i prevenció de violències". A partir de la participació d’un grup d’expertes en diverses disciplines relacionades amb la matèria.
Quines expertes formen part d’aquest grups de treball de la primera fase de disseny?
D’entre les organitzacions i persones participants hem de destacar la col·laboració especial de Núria Solsona, Doctora en Ciències de la Educació i investigadora en coeducación i història de la ciència; Gogara; Cúrcuma SCCL: Acció, Diversitat i Transformació amb perspectiva de gènere; Gredidona; Lucifereses; i Otra Escuela d’entre alters.
Què oferirem el proper curs 20-21?
-
Curs Homologat dirigit a docents de Barcelona i el Baix Llobregat en materia de Coeducació i detecció de Violències de Gènere.
-
Creació d’un document Guia d'estratègia d'intervenció amb joves d'entre 12 i 18 anys per la mobilització social a favor dels DDHH de les dones.
-
Difusió dels resultats de l’estudi i anàlisis sobre la situació dels centres educatius de Catalunya en qüestions de gènere.
-
A més, a partir de 2021, passarem a l’acció amb la implementació de totes aquestes propostes amb joves de Catalunya i Llatinoamèrica.
Aquest programa s’executa conjuntament per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG) i InteRed, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), convocatòria de programes d’Educació per al Desenvolupament des de l’enfocament de gènere i basat en drets humans.