Campanya "Dones diverses, dones iguals"
La Plataforma engega una campanya per visibilitzar les experiències de les dones migrades i d’origen divers a Catalunya provocades per la pandèmia.
La Covid-19 ha incrementat el racisme institucional i les violències masclistes contra les dones migrades.
Abans de la pandèmia, les dones migrades i d’origen divers ja vivien en un marc d’exclusió que ara s’ha aguditzat, evidenciant, un cop més, el racisme institucional i les violències masclistes que pateixen. Amb l’objectiu principal de visibilitzar les seves experiències, la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere ha engegat la campanya #donesDIVERSESdonesIGUALS.
Les entitats participants, l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, Chabab al-Amal, EAMISS i Mujeres Unidas Entre Tierras, denuncien com la violència estructural i institucional cap a les dones d’origen divers s’ha incrementat amb la pandèmia. La llei d’estrangeria, la impossibilitat d’accedir a les ajudes públiques i l’exposició a la Covid-19, a causa de les feines que requereixen presencialitat, són alguns dels factors que han fet augmentar la vulnerabilitat d’aquestes dones.
L’any 2020 va acabar amb més atur femení, especialment en el sector serveis, on treballa la majoria de migrants, sense oblidar que, sovint, tenen feines precàries, poc valorades i que requereixen presencialitat. És el cas, per exemple, de les treballadores de la llar i les cures, que es regeixen per un sistema especial dins del règim general de la Seguretat Social, que manté la desigualtat respecte als drets reconeguts en altres feines. A més, segons les estadístiques i les associacions de treballadores de la llar, es calcula que, a l’Estat espanyol, 200.000 treballen en l’economia submergida, impossibilitant-los accedir a les ajudes públiques.
Llei d’estrangeria i altres obstacles
Una de les principals reivindicacions de les entitats de persones migrades és la derogació de la Llei d’estrangeria, que consideren abusiva. De fet, durant la pandèmia, s’han viscut situacions paradoxals en aquest sentit. Per exemple, mentre els hospitals i les residències de gent gran requerien més personal per fer front a la crisi sanitària, moltes dones no han pogut accedir a aquestes feines per trobar-se en situació administrativa irregular. Altres obstacles a què s’enfronten les persones migrades són la barrera idiomàtica, la discriminació per raó de cultura i religió, i la bretxa digital, més evident encara en època de pandèmia.
Canviem les narratives
Aquesta campanya vol trencar amb els prejudicis i els estereotips que presenten les dones migrades i d’origen divers sense autonomia econòmica i professional, i mostrar, en canvi, que aporten experiència, coneixement i una mirada oberta. En aquest sentit, destaca el rol clau de les noves generacions d’origen divers nascudes a Catalunya, com un motor de transformació per eradicar etiquetes i assolir una major presència en espais com l’administració pública i els mitjans de comunicació.
· · ·
Les protagonistes de "Dones Diverses, Dones Iguals"
D’altra banda, la campanya #donesDIVERSESdonesIGUALS reconeix públicament la tasca de les entitats d'atenció, acompanyament i defensa dels drets de les persones migrades, tot visibilitzant la seva capacitat de resiliència i suport mutu. Per això, aquesta campanya s’ha gestat amb la col·laboració de quatre entitats d’arreu de Catalunya que treballen en aquest àmbit:
Associació Intercultural Diàlegs De Dona és un espai d’acollida i de socialització per a dones migrades, amb la voluntat de contribuir, a través del diàleg intercultural en clau femenina, en la cohesió social del barri del Raval i de la ciutat de Barcelona.
Chabab al-Amal és una associació de joves musulmanes de les Terres de Lleida, enfocada sobretot en l’educació per contribuir a la cohesió social, servint d’unió entre l’Islam i totes les esferes que conformen la societat.
EAMISS (Equip d’Atenció i Mediació Intercultural Sociosanitari) és una organització sense ànim de lucre per fer d’unió entre els serveis socials de Barcelona i la comunitat filipina de la ciutat.
Mujeres Unidas entre Tierras és una associació de dones que ofereixen acompanyament en el procés d’apoderament com a treballadores de la llar a Catalunya.
- Article Diari ARA, 12/03/2021, "Dones Diverses, Dones Iguals": enllaç aquí.
<<El contingut d'aquesta campanya és responsabilitat exclusiva de les entitats col·laboradores, i no reflecteix necessàriament l'opinió de les entitats finançadores.>>