Inici dels intercanvis d'Observatoris de Feminicidis Catalunya-Colòmbia
A principis d'any vam iniciar la segona fase d'execució del projecte “Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia”, que recull els aprenentatges i coneixements adquirits durant la seva primera fase.
El projecte treballa per enfortir i consolidar l’Observatori de Feminicidis a Colòmbia, incidint en la investigació i comunicació sobre la violència feminicida al país, per comprendre millor les causes i conseqüències del fenomen i poder denunciar-lo, abordant el caràcter estructural i estès del feminicidi, més enllà de les relacions eròtic-afectives en el marc de la parella o exparella al que el limiten les institucions públiques.
Aquesta divergència explica la disparitat entre els feminicidis reportats al país: mentre la Fiscalia de la nació el 2021 va reportar 190 casos de feminicidi, l’Observatori de Feminicidis a Colòmbia va reportar 622 feminicidis. Atesa aquesta inexactitud de les xifres oficials, el reforç i enfortiment de l’Observatori de Feminicidis a Colòmbia és clau per ampliar la visibilització i la dimensió real del fenomen del feminicidi.
Així, partint de l'intercanvi d'experiències realitzat a Colòmbia a la primera fase del projecte, el 2019, l'Observatori de Feminicidis a Catalunya i l'Estat espanyol (Feminicidio.net) realitzarà un procés de formació detallada i un seguiment de l'activitat de l'Observatori de Feminicidis a Colòmbia i de les entitats que fan part del projecte (Red Feminista Antimilitarista, OFP, Humanas). L'objectiu és optimitzar els processos de recollida, processament i anàlisi de dades, la incidència sociopolítica, així com la producció d'informes efectius i axiomàtics.
Aquest procés de formació i intercanvi entre els Observatoris a Colòmbia i a Catalunya va començar aquest mes de març de 2022, i s’allargarà durant tot l’any, amb trobades periòdiques i acompanyament permanent per una optimització metodològica i la implantació d’indicadors de qualitat, seguiment i avaluació en el sistema d’informació, anàlisi i documentació de la violència feminicida a Colòmbia.
El projecte, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), pretén millorar i garantir el dret a la vida de les dones de Colòmbia, concretament a les regions del Chocó, Antioquia i Santander.