Excel·lent acollida de la Recerca "La Coeducació a Catalunya: pràctiques de referència i reptes" a Girona, Barcelona i Lleida
Il·lusionades compartim la molt bona rebuda que va tenir la presentació de la Recerca sobre la Coeducació a Catalunya a diferents territoris com Girona, Barcelona i Lleida, els passats mesos de març i abril.
Aquest informe, desenvolupat durant el curs 2020-2021 de forma col·laborativa entre l’associació EduAlter i el Grup d’Educació i Gènere (GEG-UAB) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha permès visibilitzar les pràctiques de referència en matèria de coeducació en diferents centres d’educació secundària d’arreu de Catalunya, des d’un enfocament d’Educació per a la Justícia Global, i fer incidència en les polítiques públiques a partir de generar una anàlisi crítica entorn la normativa que funciona com a marc legislatiu d’aquestes pràctiques en el context català.
La Recerca recull els resultats obtinguts del treball i l’anàlisi realitzats per les i els alumnes i els equips docents dels instituts anomenats dels “marges” per donar visibilitat i valor a les experiències dels centre educatius descentralitzats.
Així, hem volgut incidir en la participació dels diferents centres d'educació secundària organitzant les presentacions als territoris referents i donar veu als veritables protagonistes: els i les alumnes i els equips docents dels instituts participants.
Les presentacions s’han realitzat en els següents territoris i han comptat amb l’assistència i participació de més de 200 persones entre alumnat, professorat i entitats:
- L’Institut Santiago Sobrequés de Girona va acollir la primera presentació, el passat 28 de març, a la que van assistir 43 persones de les quals els i les alumnes i professorat participants de la recerca del mateix institut Santiago Sobrequés i l’Institut Montgrí.
- La Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona va ser l’escenari de la presentació de l’informe a Barcelona que va tenir lloc el passat 30 de març. Van assistir 150 persones aproximadament i van participar activament presentant els resultats recollits els i les alumnes dels Instituts El Joncar i Bernat Metge de Barcelona, Pla Marcell de Cardedeu, Ca n’Oriac de Sabadell, Antoni Cumella de Granollers i Antoni Pous i Argila de Manlleu.
- A Lleida, la Facultat d’Educació va esdevenir l’amfitrió de la presentació de la Recerca. Hi van assistir prop de 50 persones i les noies i nois dels Instituts de Lladonosa de la ciutat de Lleida, Aubenç d’Oliana i Canigó d’Almacelles van ser els i les protagonistes i van compartir els aprenentatges adquirits durant el procés.
- Finalment, la presentació prevista aquesta setmana al Campus de les Terres de l'Ebre, Universitat Rovira i Virgili es reprogramarà aviat.
Continuar treballant en la línia de la Coeducació és clau per construir una societat justa i igualitària.
Agraïm molt especialment la implicació dels diferents espais de les Universitats de Barcelona i Lleida i a l'Institut Santiago Sobrequés de Girona per acollir la presentació i al suport financer de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.