Un 25N reivindicatiu
Aquest 25N, sota el lema “Fúria Feminista contra les violències masclistes”, hem participat en diferents accions reivindicatives de denúncia, reflexió i de debat per posar de manifest el nostre malestar i la necessitat de seguir lluitant per erradicar la violència envers les dones.
El passat dijous 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes, milers de dones vam poder, per fi, mobilitzar-nos i ocupar els carrers fent sentir la nostra ràbia i el nostre clam de lluita contra les violències sexuals, digitals i institucionals que el sistema patriarcal exerceix sobre les dones.
Vam sumar la nostra veu a la de diferents entitats feministes, en el manifest llegit i compartit amb totes les persones que ens van acompanyar durant la manifestació. Va ser un acte reivindicatiu i emotiu en el que les diverses veus del feminisme es van unir en un sol crit contra un enemic comú: la violència masclista.
Tanmateix, en el marc d’aquest 25N, les entitats de la Plataforma van coordinar i dinamitzar diferents jornades de reflexió i presentacions d’accions. Destaquem el seu esforç i compromís en la lluita i l’acció contra les violències masclistes.
Aquestes són algunes de les accions que vam acompanyar:
* Jornada “Joves i Adolescents davant la Violència Masclista: funciona el què fem?” coordinada per l’Associació CONEXUS conjuntament amb Blanquerna-Universitat Ramón Llull, en el marc del projecte PUJA, programa destinat a joves i adolescents per prevenir les relacions abusives.
La Plataforma va presentar el projecte de la XAJI (Xarxa Activa de Jovent per la Igualtat) com a exemple d'iniciativa de prevenció contra la violència masclista entre joves, en l'entorn escolar. La jornada va ser un espai de reflexió i debat sobre la violència masclista quan afecta a joves i a adolescents.
* Presentació de la campanya “Fem Block a les violències masclistes” dissenyada per l'Associació Benestar i Desenvolupament, juntament amb el Centre Universitari de Disseny de Barcelona BAU i la Plataforma.
L’objectiu de la campanya és contribuir a l’erradicació de les violències masclistes i les desigualtats de gènere, molt especialment entre el col·lectiu d’adolescents i joves, a través de materials que promoguin la reflexió, la promoció de la igualtat i del bon tracte i la prevenció de tot tipus de violències.
*Co-dinamització amb l'entitat Drac Màgic d'una sessió educativa sobre les violències masclistes, emmarcada en el cicle de cinema “Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans” dels serveis educatius de la Filmoteca de Catalunya amb l'Agència Catalana de Cooperació.
Alumnes 3r i 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius van participar en l’activitat co-dinamitzada per la Plataforma, després del visionat de diferents curtmetratges i fragments de pel·lícules, treballant la reflexió crítica i els aspectes formals i de contingut del missatge per desenvolupar una mirada crítica.
Finalment, volem destacar la campanya “Aquest #25N tu què reivindiques?” que vam liderar des de la Plataforma i que es va traduir en un vídeo amb un missatge clar i reivindicatiu. Per segon any consecutiu, diferents entitats feministes de la Plataforma van voler sumar la seva veu contra les violències masclistes, i aprofitar el 25N per reivindicar propostes clares i contundents per una societat en la que les dones puguin viure lliures i sense por.
Aquest vídeo recull els missatges i reivindicacions de les entitats i persones voluntàries per construir, unides i diverses, un futur sense violències masclistes.